Opdat wij niet vergeten: Mooie verhalen van sprekers én gasten in Huize Beukbergen

Op 27 september 2017 werd het eerste exemplaar van het boek Het verleden herdenken in het nu, geschreven door Thijs van Vlijmen, overhandigd aan kolonel der mariniers b.d. Jos Coumans. Het decor werd gevormd door het stiltecentrum van het rustieke Huize Beukbergen.

Door Jesse Poiesz

Huize Beukbergen is een centrum dat gericht is op de ‘mens achter de militair’.  IMG_20170927_134603532Militairen krijgen hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, gesprekken te voeren en tot bezinning te komen. De ideale plek dus om te praten over het herdenken van het oorlogsverleden. Al was het alleen maar vanwege de rustgevende, lommerrijke omgeving. De bijeenkomst wordt geopend door Laurens van Aggelen, de eigenaar van Uitgeverij White Elephant. Dit is een uitgeverij die veel militaire boeken aanbiedt. In die boeken wordt vaak stilgestaan bij de tol die oorlog eist van de soldaten en veteranen zelf, maar ook van de omgeving van deze strijder. Zo gaf White Elephant 5. coverkamelenook Kamelen op de lijn uit, van Marieke Vos-Hardonk, over de dagelijkse strijd van het gezin van een uitgezonden soldaat. Dit boek werd ook besproken in de mei-editie van BKMilitaireBoeken. Van Aggelen heeft Van Vlijmen persoonlijk geholpen met uitbouwen en stroomlijnen van wat begon als een pamflet over het belang van herdenken in de wereld van nu. Dit boek is sterk politiek van aard. Dat is niet verwonderlijk; Van Vlijmen heeft een lange politieke staat van dienst. In het verleden was hij kamerlid voor het CDA en lid van het NAVO-parlement. Van 1997 tot 2004 was hij bestuurslid van het Nationaal Katholiek Thuisfront, een organisatie die zich vanuit de katholieke traditie sterk maakt voor de erkenning van militairen, zowel veteranen als soldaten in actieve dienst.laurens_DSC1266 Zowel Van Aggelen als Van Vlijmen geven een gepassioneerd betoog over het belang van het herdenken van oorlogsdoden, ieder met een sterk eigen perspectief. Van Aggelen ziet het onderwerp als een persoonlijke moreleauteur_DSC1288 verplichting. Niet alleen voor de persoon zelf, omdat het stilstaan bij de verwoesting en slachtoffers van de oorlog essentieel is voor de persoonlijke vorming, maar ook ten opzichte van de volgende generatie. Van Vlijmen benadert, in zowel zijn toespraak als zijn boek, het belang van de herdenking meer vanuit een (geo)politiek oogpunt, in een tijd van wapengekletter en nationalisme. Hij hekelt de cynische manipulatie van de gewone soldaat door de machthebbers. Ongeacht aan welke kant deze soldaat staat is hem door deze elite altijd verteld dat zijn strijd de juiste is. Van Vlijmen haalt een gesp tevoorschijn van i0AZzde Wehrmacht waarop de woorden ‘Gott mit Uns’ (God met ons) staan, om dit laatste benadrukken.

Kolonel Coumans

De schrijver overhandigt zijn boek aan Kolonel Coumans, die hij overhandiging_DSC1289roemt om zijn staat van dienst als het gaat om het herdenken van de oorlog. Coumans is lid van het Nationaal Comité Vier en Vijf Mei en was dit jaar ceremoniemeester van de Dodenherdenking. Coumans houdt een gloedvol betoog over de jonge mensen die in de Tweede Wereldoorlog opstonden en zeiden ‘nu pik ik het niet langer’, waarna hij zich excuseert voor het wat grove taalgebruik. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de jonge mensen van tegenwoordig dit ook doen, en in verzet komen tegen de onrechtvaardigheden en misstanden van onze eigen tijd.

Arend Altena
De laatste spreker is drs. Arend Altena, predikant en pastor van veteranen en oorlogsgetroffenen. Hij vertelt ontroerendedominee_DSC1303 anekdotes over zijn ervaringen en zijn werkzaamheden bij de Oorlogsgravenstichting. logo-staandHij benadrukt dat herdenken en vertellen van de verhalen belangrijk is voor alle partijen. Voor de getroffenen zelf werkt het therapeutisch en voor het thuisfront helpt het om de vorig generatie(s) beter te begrijpen. Tijdens de borrel komen de verhalen ook los bij de aanwezigen. Die zijn overwegend van de generatie van ná de Tweede Wereldoorlog. Men heeft het over de manier waarop de vorige generatie vertelde over ‘de Oorlog’. Eén van de aanwezigen merkt op dat het zo jammer is dat een bijeenkomst als deze wordt bijgewoond door mensen die zich al bewust zijn van het herdenken van oorlogsgeweld. ‘Het is zo wel een beetje preken voor eigen parochie,’ vindt hij.

Ook ik heb nooit getwijfeld aan de waarde van dit herdenken. Ik zie het als onderdeel van de missie van de BKMilitaireBoeken en www.militaireboeken.com om aandacht te blijven besteden aan deze verhalen. Bij het in kaart brengen van het ‘militaire boek’ is mij opgevallen dat het wellicht gaat om een betrekkelijk kleine groep die zich bezighoudt 4-en-5-meimet de verhalen van veteranen en ‘ons’ oorlogsverleden. Dit is echter een groep die haar taak oppakt met een enorme gedrevenheid. Ik zie mensen als Eric Heijink van www.worldwar2.nl de lokale geschiedenis uitspitten en contact zoeken met nabestaanden, vaak in hun eigen tijd. Daarnaast is er een veelheid aan musea, (veteranen)organisaties en herdenkingscomités, zoals het Nationaal Comité Vier en Vijf Mei, die stil blijft staan bij de verschrikkingen van oorlog. En natuurlijk de uitgeverijen die veteranen en hun naasten een podium bieden voor hun verhaal, bijvoorbeeld White Elephant. Opdat wij niet vergeten.

Foto’s van Laurens van Aggelen, Thijs van Vlijmen en de overhandiging van het boek aan Kolonel Comans door: Anne Makaske

Thijs van Vlijmen, Het verleden herdenken in het nu: Herbezinning op 4 en 5 mei en 15 augustus, Uitgeverij White Elephant, 92 pagina’s, ISBN 978-90-797 6319 1. Verschenen op: 11 augustus 2017

  White-Elephant-Publishing-logo-150x125

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s