‘Bij Asterix en Obelix zou ik de verhalenverteller zijn, de Bard!’

Peter van Uhm gelooft in de kracht van verhalen vertellen. In 2014 verscheen het boek Ik koos het wapen, waarin zijn militaire carrière centraal staat.

Door Jan Louwers

Tien jaar geleden werd Van Uhm gevraagd om een boek te schrijven. ‘Maar ik vond dat niet passend om te doen als ik nog in uniform was’, vertelt hij. ‘Vlak voor mijn pensionering werd ik weer benaderd. Ik heb toen na overleg met mijn gezin besloten om in te gaan op het verzoek. Het is een mooie kans voor promotie van Defensie en met mijn levenservaring kan ik wellicht anderen helpen. Mijn motto staat ook voor in het boek: ‘er is niks mooiers dan van jonge mensen betere mensen te maken, en met hen te werken aan een betere wereld’.

maxresdefaultVan Uhm schreef het boek niet zelf – aan de hand van interviews tekende Sander Koenen zijn levensverhaal op. ‘Een uitstekende schrijver,’ benadrukt de voormalige Commandant der Strijdkrachten. ‘Ik kan dat niet. Ja, met een operatiebevel of een brief naar de Tweede Kamer kan ik overweg, maar dat is toch anders. Van belang was dat het verhaal begrijpelijk opgeschreven zou worden. Zodat iedereen die interesse heeft het ook kan lezen. En er moest ook chemie zijn tussen degene die het zou gaan schrijven, mijn vrouw en mijzelf.’ ‘We hebben uren met Sander Koenen gesproken,’ vervolgt Van Uhm. ‘Eerst ben ik

BQ9foocd
Sander Koenen

 helemaal leeggelopen en vervolgens zijn we gaan praten over hoe de informatie te ordenen. We hebben gekozen voor een chronologisch verhaal over mijn leven. Met één uitzondering: het overlijden van mijn zoon Dennis in Afghanistan. Daar zijn we mee begonnen, omdat iedereen op dat verhaal zat te wachten.’ Al snel ontdekte Van Uhm dat het vertellen van verhalen een krachtig middel is, zeker als het om persoonlijke verhalen gaat. ‘Nu wordt dat “storytelling” genoemd, maar die term bestond toen ik jong was nog helemaal niet. Bij Asterix en Obelix zou ik de verhalenverteller zijn, de Bard! Je kunt mensen raken. Dat had ik ook als jonge luitenant in de gaten, dat je daarmee niet alleen betere mensen, maar ook betere militairen van je mannen maakt. De Defensieorganisatie staat voor een aantal normen en waarden, die wil ik graag uitdragen. Ik vind het mooi dat militairen hun verhaal opschrijven. Dat draagt bij aan de geloofwaardigheid van de Krijgsmacht. Transparant en open.’

Peter van Uhm
Peter van Uhm werd na een militaire carrière van 35 jaar in 2008 benoemd tot Commandant der Strijdkrachten. Eén dag na zijn benoeming kwam zijn 23-jarige zoon, eerste luitenant Dennis van Uhm, in Uruzgan om het leven door een aanslag met een bermbom. Ook de 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink werd gedood. In hun voertuig zaten nog twee andere militairen: soldaat Toninho Norden en korporaal Roger Hack. Zij raakten beiden zwaargewond.

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken 

Sander Koenen en Peter van Uhm, Ik koos het wapenUitgeverij Atlas Contact, 352 pagina’s (€ 15,00)

9200000051833275

2 gedachtes over “‘Bij Asterix en Obelix zou ik de verhalenverteller zijn, de Bard!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s