Presentatie eerste BKMilitaireBoeken aan Generaal Beulen in Nationaal Militair Museum

Op zaterdag 13 mei 2017 werd tijdens de Nationale Landmachtdagen de BKMilitaireBoeken uitgereikt aan Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Landmachtdagen
Een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in Soest is op een normale dag een belevenis op zich, met alle militaire voertuigen die staan te pronken in de grote hal, de vaste tentoonstelling over onze strijdkrachten en een schitterende tijdelijke tentoonstelling over Genghiz Khan. Maar vandaag is geen normale dag. Allereerst is het museum een van de locaties van de Nationale Landmachtdagen. De Landmachtdagen zijn de dagen waarop de Koninklijke Landmacht laat zien wat ze allemaal doet en kan om bij te dragen aan vrede en veiligheid in binnen-en buitenland. In het Nationaal Militair Museum betekent dat nog meer militaire voertuigen, presentatie van een speciaal virtual reality-trainingssysteem en een lezing van Marco Kroon.

Daarnaast is het museum de locatie voor de uitreiking van het eerste exemplaar van de BKMilitaireBoeken, de nieuwste special van de Boekenkrant over militaire boeken, aan luitenant-generaal Leo Beulen, de Commandant van de Landstrijdkrachten van Nederland. Dit was een vanzelfsprekende keuze; niet alleen is generaal Beulen een fervent bibliofiel – in zijn boekenkast bevinden zich 3500 boeken – maar hij heeft ook een bijdrage geleverd aan de eerste editie van de BKMilitaireBoeken door middel van een interview.

Passende backdrop
Natuurlijk moet er dan wel een passende achtergrond worden gevonden. ‘Dat vliegtuig achter ons kan natuurlijk niet,’ grapt de generaal. Gelukkig zijn er genoeg militaire landvoertuigen te vinden op het buitenterrein van het museum, die een mooi decor zou vormen voor dit bijzondere moment.Onderweg naar buiten blijft de generaal herhaaldelijk staan om een hand te geven aan, en een praatje te maken met, de verschillende militairen uit binnen-en buitenland die op de Landmachtdagen naar het museum waren gekomen. Als achtergrond wordt gekozen voor de VECTOR, dat staat voor ‘Versatile Expeditionary Commando Tactical Off Road’. De VECTOR is een zogenaamde ‘Air Transportable Tactical Vehicle’ (ATTV), een voertuig dat door helikopters en vliegtuigen vervoerd kan worden en op deze manier snel ingezet kan worden, bijvoorbeeld ter ondersteuning van commando’s.

Overhandiging aan de generaal
Met dit indrukwekkende voertuig op de achtergrond neemt de generaal een exemplaar van de BKMilitaireBoeken in ontvangst, uit handen van uitgever Jan Louwers van de Boekenkrant. Als er genoeg foto’s zijn gemaakt, bladert Beulen onmiddellijk naar bladzijde zeven, waar zijn top drie van lievelingsboeken staat, samen met een leeslijst met aanraders van de generaal. ‘Mag ik deze houden?’ vraagt de man die verantwoordelijk is voor alle landstrijdkrachten die Nederland rijk is.  We verwijzen hem maar niet door naar de ruim 160 verspreidingsadressen, in heel Nederland en Vlaanderen. We geven zijn adjudant ook nog eens een flinke stapel kranten om te versturen naar Irak, zodat ook de uitgezonden soldaten kunnen lezen over militaire boeken, musea en evenementen.

Inspiratie in het museum
Nu het officiële gedeelte achter de rug is, kunnen we gelijk een bezoek brengen aan het museum, waarin de geschiedenis van het leger uit de doeken wordt gedaan aan de hand van objecten, beeldmateriaal en de verhalen van militairen als Marco Kroon en Peter van Uhm, die overigens ook hun verhaal doen in de BKMilitaireBoeken. Daarnaast laten we ons inspireren door Genghis Khan om ook de wereld te veroveren, te beginnen met Nederland, Vlaanderen én Irak.

Uitgelichte foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s