Boek RESPECT! voor minister Hennis

“Ik hoop dat dit boek zal bijdragen aan meer begrip voor gewonde militairen en datgene wat zij doormaken. Veel dank!”. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert toen zij vanmorgen een exemplaar overhandigd kreeg van het onlangs uitgekomen boek ‘RESPECT. Vallen en weer opstaan’. Het is geschreven door officier Johan Bergsma die 37 jaar bij de Koninklijke Landmacht diende.

Hennis omschreef het boek als prachtig door de combinatie van persoonlijke verhalen en foto’s. Ze stond nog even stil bij de passage van voormalig landmachtmilitair Stephanie Verhoef, die in 2009 in Afghanistan gewond raakte. Hennis schreef over haar in haar weblog van mei. “Een prachtig voorbeeld van ‘gewond, maar niet verslagen’. Aan de ene kant heeft ze haar eigen verantwoordelijkheid genomen en keihard gewerkt aan haar herstel, aan de andere kant is ze ook goed geholpen door Defensie.”

Bergsma interviewde voor zijn boek 50 gewonden. Zij staan symbool voor vele lotgenoten bij politie, brandweer en medische hulpverleners. Én voor diegenen die door welk voorval dan ook fysiek of mentaal iets opliepen. De gewonden gaven Bergsma een inkijk in het binnenste van hun ziel en vertelden hem wat er gebeurde toen zij fysiek of mentaal gewond raakten en hoe dat het leven van hun partner op zijn kop zette. De interviews moeten wat Bergsma betreft een steun in de rug zijn van allen die nog in een dal zitten na een soortgelijke gebeurtenis. Ook besteedt het boek aandacht aan het thuisfront, omdat dat voor het herstel van de gewonde militairen van het grootste belang is.

Bergsma verliet Defensie in 2015. Hij realiseerde zich toen dat hij er – ook na 3 uitzendingen – goed vanaf was gekomen, maar dat er in de maatschappij veel onbegrip is voor gewonde militairen. Het boek moet er aan bijdragen dat gewonde militairen het respect krijgen dat zij verdienen.

Johan Bergsma, Respect!, Bergsma Photography, 252 pagina’s, ISBN 978 90 823 7260 1 (€42,50)

Bron: defensie.nl

20161207_123350-a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s