De Encyclopedia of the World’s Aviation Cigarette and Trade Cards

Auteur Bob Dros (1946) verzamelde gedurende vele jaren vrijwel alles wat er op dit gebied in de loop van de twintigste eeuw is uitgebracht en werkte hiervoor samen met een aantal verzamelaars in binnen- en buitenland. Het resultaat is de Encyclopedia of the World’s Aviation Cigarette and Trade Cards waarin voorbeelden van alle meer dan duizend door de auteur verzamelde series vliegtuigplaatjes, –albums, -stickers, -buttons e.d. chronologisch in kleur zijn afgebeeld en voorzien van een informatieve tekst.

De twintigste eeuw wordt wel de eeuw van de luchtvaart genoemd. In de loop van deze eeuw slaagde de mens erin de vliegkunst bijna perfect te beheersen. Vliegen is inmiddels alledaags en populair en in onze huidige eeuw vragen velen zich zelfs af of de grenzen ervan niet bereikt zijn. Gedurende de twintigste eeuw leidden de theoretische en praktische ontwikkelingen in de luchtvaart tot veel enthousiasme bij het grote publiek. Daar werd grif op ingespeeld door handelsondernemingen en bedrijven, die in of op hun verpakkingen – denk aan sigaretten, koffie, thee, kauwgom –gratis afbeeldingen van vliegtuigen verstrekten om zo hun omzet te verhogen. Dat gebeurde niet alleen in Nederland. Het was een wereldwijd verschijnsel.

Het is het onderwerp van een prachtig kleurrijk kijk- en leesboek, waarin en passant ook de ontwikkeling te zien is van drukkunst, de volwassenwording van de luchtvaartschilders en de luchtvaart zelf. Een ware luchtvaartencyclopedie van bijna 800 pagina’s.

In een aantal aanvullende hoofdstukken geeft Dros aandacht aan een zestal artiesten wiens tekeningen en schilderingen de basis voor de plaatjes waren, neemt hij de lezer mee op een zoektocht naar de identiteit van onbekende series en illustreert hij met grafieken een aantal gekwantificeerde verschillen tussen landen, o.a. gerelateerd aan het soort product waarbij de plaatjes geleverd werden. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de publiciteit rond dit thema. Ook een aantal ‘losse’ plaatjes heeft een plaats gekregen in een hoofdstuk. Eén vliegtuig, de autogiro, wordt apart behandeld om de diversiteit van de plaatjes te laten zien.

De encyclopedie bevat een full-colour selectie van 1014 plaatjesseries met informatie en honderden deels nog niet geïdentificeerde losse items. Het laat de enorme verscheidenheid zien van de wereld van de luchtvaartplaatjes en –albums zoals die in de 20e eeuw in meer dan 44 landen vorm kreeg. Het boek telt meer dan 8000 afbeeldingen. Het boek besluit met twee indices van alle series: alfabetisch naar uitgever en gerangschikt naar land van herkomst.

Door het internationale karakter van het boek is het in het Engels geschreven.

Bob Dros, Encyclopedia of the World’s Aviation Cigarette and Trade Cards, Uitgeverij Geromy, 765 pagina’s (€ 139,00)

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s