Een onderzeebootthriller van eigen (zee)bodem

Op 7 november verschijnt een boek in een voor de Nederlandse literatuur totaal nieuw genre: onderzeebootthrillers. Een genre dat wij vooral kennen van vele vertaalde titels, zoals The Hunt for Red October.

Met Orka kunnen lezers voor het eerst de spannende onderzeese avonturen op een Nederlandse onderzeeboot nabij de Sovjet-Unie beleven. Het boek is geschreven door Jaime Karremann, auteur van In het diepste geheim. De onthullingen in dat non-fictieboek, over geheime Nederlandse onderzeebootoperaties, waren voor diverse media aanleiding om (op 17 juni 2017) aandacht te besteden aan In het diepste geheim waarna het boek al snel een groot succes werd. Anderhalf jaar later wordt Orka gepubliceerd.

Het verhaal van Orka

1980.Koude Oorlog. Ed van Haaren is commandant van een Nederlandse onderzeeboot en komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe Sovjetonderzeeboot op het spoor. Hij staat onder grote druk om de missie tot een goed einde te brengen. Een jong bemanningslid van zijn boot is redacteur van de scheepskrant en schrijft ondertussen gefantaseerde berichten die de hele bemanning van de boot in z’n greep krijgen. Er lijkt niets aan de hand -het is immers vermaak- tot de boot tijdens de spionagemissie bij Russische wateren door brand in de problemen raakt en de redacteur om het leven komt. De bemanning raakt opgesloten in de onderzeeboot, maar wil niet naar de oppervlakte door de verhalen in de scheepskrant. Alleen de commandant weet dat wat in de scheepskrant stond verzonnen is. Hij moet binnen de uren dat er nog zuurstof resteert zijn mensen overtuigen. Contact met de buitenwereld is onder water niet mogelijk, de commandant staat er alleen voor.

Jaime Karremann, Orka, Marineschepen.nl 242 pagina’s, ISBN 978 90 826 9953 1 (€19,99) Verschijning 7 november 2018

 

Orka.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s