Persoonlijke getuigenis van de voormalige commandant der Landstrijdkrachten

Op 1 november is het precies tien jaar geleden dat Mart de Kruif, voormalig commandant Landstrijdkrachten, naar Afghanistan vertrok om als generaal-majoor de leiding op zich te nemen van de International Security Assitance Force. Op 1 november van dit jaar verschijnt Zandhappen, een persoonlijke getuigenis over kameraadschap en rivaliteit, verantwoordelijkheid en faalangst, internationale samenwerking en onderling onbegrip. Mart probeert in dit boek zijn ervaring invoelbaar te maken: ‘Het is de wereld zoals ik die heb beleefd, gezien, gevoeld, geroken en gehoord.’

In het najaar van 2007 wordt Mart de Kruif gevraagd om als generaal-majoor de leiding op zich te nemen van de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan. Voor Nederland bestaat Afghanistan op dat moment vooral uit Uruzgan, waar een Nederlandse taskforce is gelegerd, maar dat is slechts een kleine provincie in een uitgestrekt gebied waar uiteindelijk 45.000 militairen uit 24 landen actief zullen zijn.

De Kruif zegt ‘ja’, maar pas daarna dringt tot hem door hoe enorm de taak is die hij op zich heeft genomen. Een jaar lang verblijft hij in een prachtig maar verscheurd land, in omstandigheden die voor buitenstaanders moeilijk te vatten zijn. Het is een ervaring die hem definitief zal veranderen, als militair en als mens.

In dit boek probeert hij deze ervaring invoelbaar te maken: ‘Het is de wereld zoals ik die heb beleefd, gezien, gevoeld, geroken en gehoord. Van de oneindige intensiteit van het zonlicht tot de in de zintuigen gebrande geur van het hospitaal. De stank van zweet vermengd met de zoetheid van vers fruit. De doodsangst in de ogen van een collega en de humor die ons overeind hield.’

Zandhappen is een persoonlijke getuigenis over kameraadschap en rivaliteit, verantwoordelijkheid en faalangst, internationale samenwerking en onderling onbegrip.

Mart de Kruif (1958) is voormalig commandant Landstrijdkrachten. Als militair diende hij 39 jaar in de Koude Oorlog en in missies. Momenteel is hij programmamanager van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid en voorzitter van de organisatie van de Invictus Games 2020.

Met een voorwoord van David H. Petraeus, destijds opperbevelhebber van het US Central Command.

Mart de Kruif, Zandhappen, Uitgeverij Water, ISBN 978 94 924 9 5495 (€ 20,00)

Zandhappen.Voorplat-page-001

 

Een gedachte over “Persoonlijke getuigenis van de voormalige commandant der Landstrijdkrachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s