Het verhaal van een Groene Baret

Willem groeit op in de armoede in de Haarlemmermeer. Op jonge leeftijd ziet hij hoe zijn werkgever arme Amsterdammers van het erf jaagt als ze niet genoeg geld voor
aardappels of tarwe hadden. Hij smokkelt de aardappels onder zijn jas om na werktijd om aan de arme Amsterdammers te geven. De Duitse capitulatie volgt en al snel zijn er
de eerste berichten uit Indië van bendes en voormalige Japanse militairen die het land onveilig maken. Hij hoeft dan ook niet lang na te denken om zich aan te melden bij de landmacht om actief te helpen de orde en vrede te herstellen. De militaire opleiding gaat hem makkelijk af en al snel vertrekt hij per stoomschip naar Indië.

In Indië wordt hij tot zijn teleurstelling ingedeeld bij de staf van de Z-brigade. Bij een bezoek aan een kampong komt hij in aanraking met de verschrikkelijke gevolgen van een moordpartij van vijandelijke bendes. Hij vraagt overplaatsing aan naar het Korps Speciale Troepen. Als commando sergeant heeft Willem zich tijdens diverse acties onderscheiden. Door zijn moedige acties en beleidvol leiderschap is hij koninklijk onderscheiden met het Bronzen Kruis. Dit boek vertelt het verhaal van een oud-commando die bij terugkeer in Nederland in een maatschappij komt die ervan overtuigd is dat Nederlandse soldaten zich hebben misdragen en aan oorlogsmisdaden schuldig hebben gemaakt. Praten over die ervaringen was lange tijd sociaal onacceptabel.

Miskend en teleurgesteld in het vredesleger dat in geen opzicht lijkt op de standaard die in Indië zo vertrouwd was verlaat hij de dienst. Na ruim 55 jaar komt de jongere generatie groene baretten hem te hulp en is hij weer trots een commando te zijn. Dit is het verhaal van Willem Pieter den Engelsman die op 93-jarige leeftijd besluit om samen met zijn kleinzoon Christiaan zijn levensverhaal op papier te zetten….

Willem den Engelsman en Christiaan van Coolwijk, Commando in Indië, White Elephant Publishing ISBN: 978 90 797 6 3245(19.95)

cover-commando

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s