Drie geschiedenisboeken waar wij ons op verheugen

In het najaar verschijnen er weer een hoop schitterende militaire geschiedenisboeken, waar wij u graag op attenderen. Speciaal voor u zetten we daarom een aantal militaire geschiedenisboeken op een rij waar wij reikhalzend naar uitkijken. Wilt u meer weten over de titel in kwestie of de auteur(s)? Klik dan op de links in het artikel, of op coverfoto.

Door Jesse Poiesz

Lokale krijgsgeschiedenis door én voor jonge ogen.

9789401456661

Op 11 november 2018 is het honderd jaar geleden dat de wapenstilstand van kracht werd waarmee ‘de Grote Oorlog’ ten einde kwam. In tegenstelling tot de meeste titels over dit onderwerp trekt de graphic novel Oorlog in Waregem de gebeurtenissen naar het heden door middel van een raamvertelling. Door de vorm van dit verhaal is het toegankelijk voor de jongere lezer. Het helpt ook dat de hoofdpersonen in het ‘hier en nu staan’. Ook voor volwassenen is de graphic novel natuurlijk interessante lokale geschiedenis. Een regionale focus biedt houvast als het gaat om zoiets groots en onbevattelijks als een wereldoorlog. Waregem is ook niet het meest bekende slagveld van de Eerste Wereldoorlog en dit maakt de graphic novel nóg een stuk interessanter.

Ivan Petrus Adriaenssens, Oorlog in Waregem: De laatste weken van de groote oorlog, Uitgeverij Lannoo, 119 pagina’s, ISBN 978 94 014 5666 1 (€ 19,99)

Opfriscursus met nieuwe inzichten

download_w215_h350 (1)In de Poolse Oorlog van Perry Pierik wordt er aandacht besteed aan de strijd waar de Tweede Wereldoorlog mee begon, maar die vaak onderbelicht blijft: de inval van Polen. Want hoe zat het eigenlijk? Wat was de opmaat en hoe verliep de invasie? Daarnaast biedt dit boek ook nieuwe inzichten, honderden foto’s en informatie uit nooit eerder gebruikte documenten uit Russische en Duitse archieven.

Perry Pierik, De Poolse oorlog: Een ambitieus Warschau gevangen tussen de grootmachten, Uitgeverij Aspekt, 232 pagina’s, ISBN 978 94 633 8297 7 (€ 19,95)

 

Een onbekend bombardement

target_rotterdam_2_w215_h350Lang niet iedereen weet dat ook de geallieerden Rotterdam gebombardeerd hebben, op 31 maart 1943, en daarbij zelfs meer Rotterdamse slachtoffers hebben gemaakt dan de Duitser toen zij Nederland binnenvielen. In Target Rotterdam wordt juist het geallieerde bombardement aan het voetlicht gebracht. Naast dit ‘grote’ bombardement worden ook kleinere bomafworpen beschreven, die plaatsvonden tussen 1940 en 1942. Ook in dit boek wordt gebruik gemaakt van bronnen en informatie die nog nooit eerder in de geschiedschrijving is behandeld. .

Jac J. Baart, Lennart van Oudheusden, Target Rotterdam, Boom uitgevers, ISBN 978 90 244 2045 2 (€ 29,90)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s