Vijf keer Nederlanders in ‘andermans leger’

Nederlanders, je ziet ze ook overal. Op vakantie zal het u vast wel weer opgevallen zijn: hoe obscuur de bestemming ook, je komt altijd een landgenoot tegen. Ook in de militaire geschiedenis gaat deze vlieger op. In verschillende oorlogen speelden Nederlanders een rol, ook al was ons land helemaal geen strijdende partij (meer). Wij verzamelden voor u vijf boeken waarin Nederlanders opdoken in ‘andermans leger’.

Door Jesse Poiesz

Nederlanders in de Grote Oorlog

1001004002062615Hoewel Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, streden verscheidene landgenoten alsnog mee. Uit het boek Nederlanders in de Groote Oorlog van Jorge Groen rijst de vraag of er ook nog legers waren waar géén Nederlanders te vinden waren. Groen verzamelde voor dit boek ongeveer zestig namen en beschrijft hun geschiedenis. Eén van de bekendere namen daarbij is Willem van Iependaal, auteur van Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop. Klik hier voor meer informatie over Nederlanders in de Eerste Wereldoorlog.

Jorge Groen, Nederlanders In De Grote Oorlog, Uitgeverij Boom, 182 pagina’s, ISBN 978 90 535 2971 (€ 25,00)

Vechten voor het Beloofde Land

Amerika is een natie die bestaat bij de gratie van immigratie. Dan is het niet gek dat er inVechten voor het beloofde land dit land ook Nederlanders te vinden waren. Deze immigranten waren vaak niet vertrokken uit economische overwegingen, zoals bijvoorbeeld de Ieren, maar vanwege het geloof. Afgescheiden van de Gereformeerde Kerk zochten zij in Amerika een nieuw bestaan.

Deze immigranten vochten mee in de Amerikaanse Burgeroorlog, die woedde van 1861 tot 1865. In Vechten voor het Beloofde land vertelt Wim van de Giesen het verhaal van deze Nederlanders. Een verrassend idee en interessant uitgewerkt.

Wim van de Giesen, Vechten voor het Beloofde Land: Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) Uitgeverij Walburg Pers, 192 pagina’s, ISBN 978 94 624 9313 1 (€ 19,95)

Dutchies in the Fleet Air Arm

9200000001052936In 1942 werd Nederlands-Indië ingenomen door de Japanners. Ook militair personeel werd gevangen gezet in zogenaamde Jappenkampen. Enkele tientallen vliegers wisten te ontsnappen en kwamen terecht op Engelse vliegdekschepen. Zij sloten zich aan bij de Engelse Royal Navy en speelden in de loop van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol.

Dit verhaal werd opgetekend door Nico Geldhof in het boek Dutchies in the Fleet Air Arm. In het boek beschrijft hij de persoonlijke verhalen van de vliegers, maar ook de krijgshandelingen en het materieel gedetailleerd. Een aanrader voor de liefhebbers van zowel maritieme als aviatische krijgsgeschiedenis.

Nico Geldhof, Dutchies in de Fleet Air Arm: Nederlandse marinevliegers in dienst bij de Fleet Air Arm tijdens de Tweede Oorlog, Uitgeverij Geromy B.V., ISBN 978 90 672 0398 2 (€ 44,90)

Operatie Keystone

12017167-sas-omslag-voorplat-510x720De SAS, wat staat voor Special Air Service, is dé elite-eenheid van Groot-Brittannië. Bij de Duitsers stond deze eenheid bekend als ‘het spookleger’ en de uiterst succesvolle geheime missies hebben de Tweede Wereldoorlog helpen beslissen. Het zal niemand verbazen dat ook in deze eenheid Nederlanders opdoken. In de Tweede Wereldoorlog meldden 27 Nederlandse jongemannen zich aan om opgeleid te worden tot SAS soldaat. Elk van hen had een verleden in de strijd tegen de Duitsers, van de verdediging in van Nederland 1940, tot gewapend verzet. Daarvan slaagden er uiteindelijk vijftien voor de opleiding.

In Operatie Keystone, beschrijven Rende van Kamp en Jeffrey van Woensel hoe deze Nederlandse SAS-soldaten in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog op de Veluwe patrouilleerden om vluchtende Nazi’s te onderscheppen. Een onderbelicht onderwerp waar terecht aandacht aan wordt geschonken.

Rende van de Kamp en  Jeoffrey van Woensel, Operatie Keystone: Nederlanders bij de Special Air Service (SAS), december 1944 – mei 1945QV Uitgeverij, 228 pagina’s, ISBN 978 94 924 3507 1  (€ 21,95)

Vechten voor vijand en vaderland

9200000079245169 (1)Het is niet iets om trots op te zijn, maar in de Tweede Wereldoorlog waren er ook Nederlanders die meevochten met de Duitsers. Daar zijn een aantal boeken over verschenen, bijvoorbeeld de klassieker Montyn van Dirk Ayelt Kooiman. Een aantal van deze Hollandse jongens ging bij de Waffen-SS, de militaire tak van de SS. Recente schattingen brengen het getal op 22.000. Zij zagen het communistische Rusland als een grotere bedreiging dan het fascistische Duitsland. Daarover kunt u hier meer lezen.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen deze militairen, gepokt en gemazeld aan het Oostfront, terug naar Nederland. Tenminste, degenen die niet geëxecuteerd waren door de geallieerden voor oorlogsmisdaden of door de Russen als krijgsgevangenen.

De vraag was: wat doen we met collaborateurs? Ook Nederland stond voor dit vraagstuk. In 1950 brak de Koreaanse oorlog uit en was er behoefte aan ervaren soldaten. In Vechten voor vijand en vaderland wordt uiteengezet hoe Nederlanders met een SS verleden ingezet werden in deze strijd. Dit boek is zeker een toevoeging aan de historiografie over de duistere kanten van de Nederlandse krijgsgeschiedenis.

Gerrit Valk Vechten voor vijand en vaderland: SS’ers in Nederlands-Indië en Korea, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3571 9 (€ 20,00)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s