De Poolse Oorlog

In West-Europa vergeten we nogal eens dat de Tweede Wereldoorlog in 1939 in Polen ontstond. Dit conflict was in veel opzichten de opmaat van wat Europa stond te wachten. Hier culmineerde de politiek van Lebensraum, irredentisme en hypernationalisme. Hier botsten ideologieën. In Polen kwam de Blitzkrieg en de moderne oorlogsvoering voor het eerst tot leven en vormde de prelude voor historische militaire successen, die pas in 1941 in de Sovjet-Unie zouden vastlopen.

Tevens was het de opmaat voor politiek naar ras, etniciteit, vervolging en vernietiging. Polen was meer dan alleen een slachtoffer. Warschau was in het interbellum agressief en ambitieus, en pas toen men zijn hand overspeeld had, schuilde het land achter het internationale recht. Rechten die zij anderen ontzegd hadden. Dit alles nam natuurlijk niet weg dat met de Duits-Poolse oorlog een verschrikkelijke lijdensweg voor Polen begon die het land in de praktijk tot een groot concentratiekamp transformeerde.

Dit boek, een uitbreiding van Pierik’s eerdere pocketversie over Polen, biedt met honderden vaak onbekende foto’s en honderden nieuwe documenten uit Duitse en Russische archieven, een unieke kijk op de gebeurtenissen van 1939.

Perry Pierik, De Poolse oorlog: Een ambitieus Warschau gevangen tussen de grootmachten, Uitgeverij Aspekt, ISBN 978 94 633 8297 7 Oktober 2018
download_w215_h350

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s