Zeeland in Bezettingstijd

Zeeland in bezettingstijd speelt zich af in de periode 1940-1944. Na het gewelddadige en vernietigende begin tijdens de meidagen van 1940 kwam het gewone leven weer op gang, maar er waren wel veranderingen. De Duitsers waren van plan Engeland te veroveren en charterden daartoe een vloot aan schepen die ten dele in Zeeland werd gestationeerd. Nadat dit plan niet doorging, werden langzaamaan de Zeeuwse kusten met steeds zwaardere middelen verdedigd. De Atlantikwall kreeg gestalte. Al snel werden er ook maatregelen genomen tegen de joodse bevolking, met als triest dieptepunt hun deportatie naar de vernietigingskampen. Er gingen mensen in verzet, dat zich op verschillende manieren uitte, van onderdak verlenen aan onderduikers tot gewapende acties. In 1944 kwam de geallieerde invasie, maar in de aanloop naar de verovering van Zeeland werd de provincie reeds vaak doelwit van geallieerde luchtaanvallen. De bevolking was haar leven niet meer zeker in die angstige tijden en velen vluchtten of werden geëvacueerd.

Robbert Jan Swiers, Zeeland in bezettingstijd, Uitgeverij Aspekt, ISBN: 9789463382755
134 pagina’s (€9.95) Verschijningsdatum: Januari 2018

9789463382755

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s