Beeldvorming na Beeldenstorm

Historici beschouwen de Nederlanden als brandpunt van het vroegmoderne antihispanisme. Toch is tot dusver amper onderzoek gedaan naar anti-Spaanse bronnen uit de Nederlanden. Aan de hand van pamfletten en ander propagandistisch materiaal onderzoekt Fernando Martínez Luna het imago van Spanje en de Spanjaarden in de periode van de Beeldenstorm (1566) tot aan het Twaalfjarig Bestand (1609). Verwijzingen naar de gevreesde Spaanse Inquisitie, beschrijvingen van oorlogsmisdaden door Spaanse soldaten en waarschuwingen voor vermeende Spaanse plannen om de hele wereld te veroveren werden ingezet om de haat tegen de Spanjaarden aan te wakkeren. Fernando Martínez Luna laat zien dat de Nederlandse beeldvorming van Spanje ten tijde van de Opstand minstens zoveel invloed heeft gehad op het internationale imago van dat land in de vroegmoderne tijd als de Engelse en de Franse.

Fernando Martinez Luna, Een ondragelijk juk, Nederlandse beeldvorming van Spanje en de Spanjaarden ten tijde van de Opstand (1566-1609), Uitgeverij Verloren, ISBN: 978 90 870 4673 6

280_99999_6438_9789087046736.pcovr.MartinezLuna

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s