Ridderlijke ‘martial arts’

Ons beeld van de middeleeuwse ‘nobele’ krijgskunst is gebaseerd op films en stripverhalen. Maar daar klopt weinig van: voor het omgaan met een zwaard of ander wapen had een ridder niet slechts brute kracht nodig. Wat weinigen weten is dat er in vele delen van Europa een bloeiende traditie bestond van krijgskunsten. Die werden systematisch onderwezen door ervaren meesters en waren ook na te lezen en te bekijken in prachtig geïllustreerde ‘vechtboeken’.

In Te wapen! wordt een uitvoerig overzicht gegeven van de opkomst en ondergang van de vechtkunst en wapens van de elite, met aandacht voor de opleidingen en leermethoden, alle soorten wapens en de diverse functies van vechten, en de maatschappelijke context. Het boek sluit af met de beeldvorming in de huidige tijd en met de vormen van oude krijgskunst die nog steeds beoefend kunnen worden.

Bert Gevaerts, Te Wapen! Europa’s vergeten krijgskunsten, Amsterdam University Press/Davidsfonds Uitgeverij, ISBN 978 94 629 8211 6, 320 pagina’s, (€ 59, 99) Verschijningsdatum: 29-03-2016

COVER TE WAPEN.indd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s