Twee Heldinnen uit de Tachtigjarige Oorlog

De twee bekendste heldinnen uit de Tachtigjarige Oorlog zijn Kenau Simonsdr. Hasselaer (1526-1588) en Magdalena Moons (1541-1613).

Eeuwenlang zijn deze vrouwen bejubeld als vaderlandse heldinnen: Kenau omdat ze de moed had mee te vechten op de muren van het belegerde Haarlem, Magdalena Moons omdat ze durfde te onderhandelen met de Spaanse opperbevelhebber van het beleg van Leiden. Hun heldinnenstatus duurde ongeveer drie eeuwen. In de negentiende eeuw werd het verhaal over hun heroïsche rol in de geschiedenis van de Nederlandse vrijheidsstrijd niet langer geloofd en vielen beide vrouwen van hun voetstuk, maar tegenwoordig staan zij weer volop in de belangstelling.
Historica Els Kloek is al jaren gefascineerd door deze twee heldinnen van eigen bodem. In Kenau & Magdalena zet ze de historische feiten op een rij en volgt ze het proces van verering en verguizing. Ook zoekt ze het antwoord op de vraag wat oorlogsgeweld in de zestiende eeuw betekende voor vrouwen.

‘De tijd van de bloedige Tachtigjarige Oorlog komt tot leven, dit keer mét het aandeel van vrouwen erin.’

 Aleid Truijens, de Volkskrant

‘Over de historische Kenau is veel gepubliceerd, maar de beste bron is Kenau & Magdalena van historica Els Kloek.’

Atte Jongstra, NRC Handelsblad

Els Kloek, Kenau en Magdalena Paperback: Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog, Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 600 4158 7 256 pagina’s (€21,95) Verschenen: februari 2014

Kenau en de Magdalena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s