Een frisse blik in het Airborne Museum

In het Airborne Museum ‘Hartenstein’ startte in september de tentoonstelling De rode baret. Hiermee markeert het museum het 25-jarig bestaan van 11 Luchtmobiele Brigade en het 75-jarig bestaan van de rode baret. Hoog tijd voor de BKMilitaireBoeken om een kijkje te nemen.

 

Door Jesse Poiesz

Bij het naderen van Airborne Museum ‘Hartenstein’ valt het op dat het pand wordt gerenoveerd. Het is dan ook een statig gebouw, een buitenplaats, iets dat sterk bijdraagt New Logo Airborneaan de sfeer van de tentoonstellingen.

De vaste collectie van het Airborne Museum betreft de slag om Arnhem, onderdeel van  Market Garden. Deze slag vond plaats in september 1944 en was een poging van de geallieerden om Nederland te bevrijden. Deze poging liep stuk op een laatste brug, die zij niet konden veroveren. In the Airborne Experience kruip je in de huid van een Engelse parachutist die deelneemt aan Operation Market Garden. De bezoeker wordt als een echte soldaat gebrieft en ondergedompeld in gesimuleerd oorlogsgeweld.  

Naast de vaste tentoonstelling en de experience zijn er ook twee tijdelijke 25 Tentoonstelling De Rode Barettentoonstellingen. Zo gaat Ego: vergeet mij niet over de persoonlijke getuigenissen van burgers en militairen, zowel Geallieerden als de Duitsers. De meest recente tijdelijke tentoonstelling gaat over de rode baret, die wordt gedragen door de Luchtmobiele Brigade. Dit is een mooie, zij het kleine, tentoonstelling die een goed beeld geeft van de taken en geschiedenis van deze brigade, ondersteund door filmpjes van haar trotse leden en een overzicht van haar wereldwijde missies.

De tijdelijke tentoonstellingen worden regelmatig veranderd, om het museum en de ervaring van de bezoeker fris te houden. Daar slaagt het museum wonderwel in met een mooie mix van klassieke presentatievormen, zoals poppen en objecten, en meer eigentijdse vormen, zoals filmpjes en interactiviteit, maar dus ook door het inzetten van de sfeer van het pand zelf. Zo hernieuwt het museum zich continu, zowel extern als intern, met behoud van datgene dat het museum bijzonder maakt.
Ego: Vergeet mij niet loopt tot 31 december 2017 en De rode baret tot en met 11 maart 2018, in het Airborne Museum ‘Hartenstein’, Utrechtseweg 232, Oosterbeek. Kijk voor meer info op http://www.airbornemuseum.nl.

Artikel verscheen eerder in de november-editie van BKMilitaireBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s