Verleden van Defensie wordt nooit voltooid verleden tijd

Als je het gebouw van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag binnenloopt, proef je het verleden. Boeken, documenten en tijdschriften staan strak in het gelid te wachten op inspectie. Hier spreken we met Ben Schoenmaker, directeur van het NIMH.</h6>

Door Jan Louwers

Bij het NIMH heeft een team van dertig historici en onderzoekers het militaire verleden 883px-Nederlands_Instituut_voor_Militaire_Historie_-_logovan Nederland in beheer. Sinds juni 2017 is Ben Schoenmaker directeur. ‘Het verleden van Nederland zal nooit voltooid verleden tijd zal worden,’ vertelt hij. ‘Het blijft altijd vragen oproepen. Wat heeft mijn vader of opa bijvoorbeeld meegemaakt tijdens de meidagen van 1940, of in Nederlands-Indië?’

Waar houdt het NIMH zich mee bezig?

‘Het NIMH richt zich op historisch onderzoek en geeft ondersteuning aan de minister als Directeur NIMHde actualiteit daarom vraagt. We verwachten van medewerkers mentale flexibiliteit. Er moet bijvoorbeeld snel geschakeld worden als er Kamervragen of speeches zijn waar een inhoudelijke bijdrage voor nodig is. We zijn een kennisinstituut: wat wij melden dient juist te zijn, ook al zijn de bronnen niet altijd helder.’

Kunt u iets vertellen over een boek waar nu door het NIMH aan gewerkt wordt?

‘Volgend jaar verschijnt er een boek over Woensdrecht in de jaren tachtig. Het Kruisrakkettendebat werd in volle hevigheid gevoerd in Nederland. Maar ook op lokale schaal, in Woensdrecht zelf, had het grote invloed. Wat betekende dat voor Woensdrecht als dorp? Het boek wordt gemaakt op verzoek van de vliegbasiscommandant. Hij merkte dat het Kruisrakkettendebat zijn sporen had achtergelaten, ook bij medewerkers op de basis.’

Het boek van Rémy Limpach, De brandende kampongs van generaal Spoor, was omslag_kampongsaanleiding voor een nieuwe onderzoek naar Nederlands-Indië, dat het NIMH gaat uitvoeren. Hoe gaat u dit aanpakken?

‘Nederlands-Indië roept emoties op van verschillende kanten. Veteranen zijn hierover soms huiverig: ze voelen zich in de beklaagdenbank gezet. Het is onze taak om het geweld van alle partijen in beeld te brengen en te contextualiseren. Wat is er precies gebeurd? We willen dit zo breed mogelijk aanpakken en er ook onderzoekers uit Indonesië bij betrekken.’

Is het ook niet zinvol voor het NIMH om Mali te onderzoeken?

‘We hebben bij actuele zaken bewust geen rol. Het moet eerst geschiedenis worden voordat wij aan zet zijn. Maar ik denk weleens: Hoe gaan wij over tien of vijftien jaar over Mali schrijven?’  

Een van de doelstellingen van het NIMH is de kennis en de archieven aan een breed publiek beschikbaar stellen. Het uitgeven van boeken is hier een voorbeeld van. De collectie documenten, foto’s en films is ook steeds meer online zichtbaar. Op www.archieven.nl is veel materiaal dat onderdeel uitmaakt van de collectie van het NIMH te zien.

Haarscherpe luchtfoto’s uit de jaren dertig!

NIMH heeft een beeldbank van 300.000 foto’s. Dit is nog maar een fractie van de totale fotocollectie. NIMH biedt nu ‘open source’-luchtfoto’s aan uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw via online fotoservice Flickr.  Het zijn prachtige foto’s: ze geven een indrukwekkend, haarscherp beeld van het lege Nederland.

 

Ben Schoenmaker tipt

15 embers

 

The embers of war van Fredrik Logevall –  ‘Dit boek vertelt in detail hoe Amerikanen Vietnam ingezogen worden nadat de Fransen vertrokken. Degelijk en goed geschreven.’

 

15 hel van 1812
De hel van 1812 van Bart Funnekotter – ‘Dit is het verhaal van de Nederlanders die met Napoleon op veldtocht gingen naar Rusland. Heel toegankelijk geschreven, vol met egodocumenten die verschrikkelijke ontberingen beschrijven.’

 

Dit artikel verscheen eerder in de BKMilitaireBoeken van November 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s