De helden van onze toekomst

Bij militaire boeken over heftige oorlogssituaties en gruwelijk geweld denk je misschien niet direct aan boeken voor kinderen, die toch onze helden van de toekomst zijn. Er zijn echter genoeg militaire jeugdboeken die niet alleen leerzaam zijn, maar vaak ook nog eens ontzettend spannend.

Door Janneke Blok

Projekt 1065

Er zijn ongelofelijk veel kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman, verteld vanuit het bijzondere perspectief van een jongen die aan de ‘verkeerde’ kant staat. Het perspectief maakt ook Projekt 1065 van de Amerikaanse schrijver Alan Gratz tot een uniek jeugdboek over de oorlog. De dertienjarige hoofdpersoon Michael O’Shaunessy, die met zijn ouders in Berlijn woont, zit bij de Hitlerjugend, maar is in werkelijkheid een spion. Deze taak wordt extra spannend wanneer hij per toeval achter de plannen van Projekt 1065 komt. Een fictief verhaal gebaseerd op feiten over een weliswaar onzichtbare, maar daarom geen mindere oorlogsheld.

Kopie van 19 Cover Projekt 1065

 

 

 

Alan Gratz, Projekt 1065, Uitgeverij Kluitman, 240 pagina’s (€ 14,99)

Alle Hens!

Militairen zijn er niet alleen op land, maar ook op zee. Dit boek, dat in samenwerking met het Marinemuseum in Den Helder werd gepubliceerd, is een bundeling van verhalen over de geschiedenis van de marine. Verschillende toonaangevende jeugdboekenauteurs – waaronder Harmen van Straaten, die tevens de prachtige illustraties maakte – vertellen de verhalen van zeehelden als Michiel de Ruyter en Piet Hein, vaak door de ogen van een kind. Dit maakt de verhalen invoelbaar en spannend voor jonge lezers, terwijl die er ongemerkt ook veel van opsteken. Kunnen ze er geen genoeg van krijgen, neem ze dan vooral mee naar het Marinemuseum.

19 Cover Alle Hens

 

 

Marcel van Driel e.a., Alle Hens! De geschiedenis van de marine in 17 verhalen, Uitgeverij Kluitman, 160 pagina’s (€ 17,99)

 

Bram, zoon van een soldaat

Ook aan het thuisfront wordt vaak een hevige strijd gestreden. Dat het niet makkelijk is om je vader te missen die in Afghanistan meevecht, laat het jeugdboek Bram, zoon van een soldaat zien. De veertienjarige Bram mist niet alleen zijn vader, hij maakt zich dagelijks zorgen over zijn terugkomst en wil dat zijn vader trots op hem kan zijn als hij terugkeert. Daarom doet hij aan freerunning, een training die ooit voor soldaten werd bedacht, waarbij je tijdens het hardlopen allerlei obstakels moet trotseren. Maar dan gaat het mis… Een makkelijk te lezen boek, dat tot zowel herkenning als begrip kan leiden voor kinderen die zich in een eenzelfde situatie als de hoofdpersoon bevinden.

19 Cover Bram, zoon van een soldaat

Marleen Schmitz, Bram zoon van een soldaat, Uitgeverij Van Tricht, 80 pagina’s (€ 6,00)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s