Leaders are readers!

De Luchtmobiele Brigade viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Op de kazerne in Schaarsbergen spreken we hierover met generaal Ron Smits.

Generaal, gefeliciteerd nog met het 25-jarig bestaan van uw eenheid. Wat is de taak van de Luchtmobiele Brigade?
4 Generaal Smits
‘In 1992, net na het einde van de Koude Oorlog, was er behoefte aan expeditionaire eenheid. De Luchtmobiele Brigade is overal ter wereld binnen vijf tot twintig dagen inzetbaar. Hiervoor beschikken we over helikopters en vliegtuigen van andere onderdelen van de Krijgsmacht. Onze mannen en vrouwen zijn mentaal en fysiek getraind om onder zware omstandigheden te functioneren waarbij veel aandacht is voor skills en drills. Hiermee worden de vaardigheden bedoeld die als militair nodig zijn om goed te functioneren, zowel individueel als in een team.’

Wij zitten hier in Schaarsbergen, genietend van een warm najaarszonnetje. Uw manschappen op uitzending hebben het minder comfortabel. Waar zijn zij op dit moment actief?

‘Op dit moment zijn er drie uitzendingen. In Irak leiden wij strijders van de Peshmerga op, in Mali verrichten we verkenningsmissies in het kader van de VN-missie Minusma en op de Antillen ondersteunen we de lokale overheid.’

Worden er nog speciale dingen georganiseerd om het 25-jarig jubileum te vieren?

‘Het belangrijkste evenement is de reünie op 8 december, waarbij we duizenden deelnemers verwachten. Ook is er in het Airborne-museum “Hartenstein” een expositie ingericht over de rode baret. Dit is het symbool van de luchtlandingstroepen sinds de start in 1942 in Engeland. Villa “Hartenstein” was in 1944 het Engelse hoofkwartier tijdens dramatisch verlopen operatie Market Garden. Een ander onderdeel van het jubileum is een kunstwerk dat is gemaakt door veteraan-kunstenaar Jos Gelissen. Hiermee wordt 25 jaar Luchtmobiele Brigade uitgebeeld. En we hebben een eigen magazine gemaakt: de Silver Falcon. Hierin wordt een beeld gegeven van wat de Luchtmobiele Brigade allemaal heeft gedaan de afgelopen 25 jaar. ’

 Waarom is er gekozen om de Silver Falcon in deze papieren vorm te maken?

‘Tegenwoordig wordt steeds meer digitaal aangeboden, maar iets vasthouden is toch prettig. De charme van boek wordt wellicht overschat, maar iets fysieks pak je sneller. Als iets voor het grijpen ligt, dan blader je erdoorheen. ‘

 We hebben u gevraagd om militaire boeken te tippen. Bent u zelf een eigenlijk een lezer?

optie 9Ja, je kunt veel kennis opdoen uit boeken. Ze zeggen niet voor niets “leaders are readers”. Alles zelf doen is onmogelijk, dan is lezen een hele goede mogelijkheid om te leren. Ervaringen van anderen zijn zeer leerzaam. Dit geldt zeker ook voor militaire onderwerpen. Qua voorbereiding op een gevecht is leren van eerdere ervaringen een must. Oorlog is chaos. Hoe beter de training, des te meer kans op succes. Indien je apathisch bent, is de kans groot dat je overlopen wordt door de vijand.’

 

 

 

 

Generaal Smits tipt

Tip 1: They met at Gettysburg van Edward J. Stackpole

‘Dit boek geeft een geromantiseerd beeld van de beslissende veldslag tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in 1863. Ik ben vier keer in Gettysburg geweest, heel indrukwekkend. Het slagveld is nog geheel intact. Er staan nu alleen heel veel kleine monumenten van de eenheden die aan de gevechten hebben deelgenomen. In het boek wordt in detail beschreven wat er gebeurd is: formaties te voet, met paarden. Legers die aan het bewegen waren en elkaar ook tegenkwamen, vandaar de de titel. Het boek staat vol met persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld over Chamberlain, een stotterende commandant, die een belangrijke rol speelde op een beslissend moment. Dit boek beschrijft het grondbeginsel van de militaire doctrine.’

Tip 2: Poorten van de Rwandese hel van Luc Marchal

‘De VN-operatie in Rwanda had de naam een vredesmissie te zijn. Maar militairen die hierbij betrokken waren, hebben verschrikkelijke dingen gezien, vergelijkbaar met de situatie in Srebrenica. In het boek wordt beschreven wat er gebeurt als mensen elkaar met wapens en bijlen te lijf gaan. Als commandant zit je er middenin, je bent machteloos. Historici kunnen later uitpluizen wat jij in drie seconden moest besluiten. Zwarte bladzijden van menselijke geschiedenis waar honderdduizenden doden zijn gevallen.’

Tip 3: Blitzkrieg. Halt in Kornwerderzand van H. Sprakel

Dit boek beschrijft de verdediging van de afsluitdijk bij de kazematten van Kornwerderzand in de meidagen van 1940. Nederlandse troepen verdedigden zich tegen een Duitse overmacht. De kazematten zijn nooit gevallen. Pas na het bombardement van Rotterdam, toen Nederland capituleerde, werd de strijd gestaakt. Er is veel aandacht in het boek voor de mythevorming rond het aantal gesneuvelde Duitsers. Hoeveel waren er dat nu eigenlijk?’

4 Cover De kunst van het oorlogvoeren

Tip 4: De kunst van het oorlogsvoeren van Sun Tzu

‘Een tijdloze klassieker die de basis van krijgskunst beschrijft. Geschreven door een Chinese generaal in 500 voor Christus, maar nog steeds relevant en actueel. Een soort van bijbel, niet alleen voor de krijgskunst, maar ook voor het bedrijfsleven en het leven in het algemeen.’

 

 

 

Dit artikel is afkomstig uit de BKMilitaireboeken editie november 2017.

Cover-November-editie bkmb

2 gedachtes over “Leaders are readers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s