Het landschap van het Nederlandse veteranenboek verkend

De ervaringen van deelnemers aan militaire operaties hebben vaak een belangrijke invloed op hun latere leven. Herinneringen en levenslessen zijn te vinden in onderstaande boeken. Deze titels, die verkrijgbaar zullen zijn op de Nationale Veteranendag, laten ook zien hoe divers het landschap van het militaire boek is.

Door Jesse Poiesz

200 jaar koninklijke landmacht200 jaar Koninklijke Landmacht
Verplichte kost voor de infanterist, waarin de geschiedenis van het krijgsmachtonderdeel wordt verteld en voor de veteraan zeer herkenbare situaties worden geschetst.
Bert Schoenmaker, 200 jaar Koninklijke Landmacht, Uitgeverij Boom, 304 pagina´s (€ 29,90)

 

Teams door het vuur
Teams door het vuurDe vaardigheden die de soldaat opdoet tijdens zijn training zijn goed te vertalen naar de praktijk van de zakenwereld, zo blijkt uit Teams door het vuur geschreven door Rob Evers. Dit managementboek gebruikt de lessen uit de krijgsmacht om leidinggevenden te leren om een zo effectief mogelijk team neer te zetten.
Rob Evers, Teams door het vuur, Uitgeverij Boom/Nelissen, 200 pagina’s (€ 27,99)

 

9789089548146-600-0-1Een fles in de aarde
Als roman is dit een vreemde eend in de militaire boekenbijt. Toch geeft dit boek een realistisch beeld van het effect van het militaire leven op de omgeving van de soldaat en de veteraan.
Marianne Oostendorp, Een fles in de aarde, Uitgeverij Elikser, 390 pagina’s (€ 19,95)

 

 

Mama is soldaat

Mama is soldaat
Het is ook verrassend om tussen al dit krijgsgeweld een kinderboek aan te treffen. Maar ook de kinderen van soldaten en veteranen hebben soms behoefte aan duiding op hun niveau. Een rol die dit boek dapper op zich neemt.
Anke Dorpmanns, Mama is soldaat, Uitgeverij De Vier Windstreken, 32 pagina’s. (€ 13,95)

 

13.Coverfoto eindeloze oorlogDe eindeloze oorlog
Fotograaf Martin Roemers maakte deze serie portretten van internationale veteranen al in 2005 om te gedenken dat de Tweede Oorlog zestig jaar voordien eindigde. Wat duidelijk wordt door dit boek is dat oorlog voor sommige veteranen nooit echt voorbij is.
Martin Roemers, De eindeloze oorlog, Uitgeverij QV, 119 pagina’s (€ 24,99 + € 1,99 servicekosten).

 

Het N.D.V.N.-gedenkboek
13.voorkant_NDVNEen vaak vergeten stukje krijgsgeschiedenis is de inzet van Nederlandse vrijwilligers in de Koreaanse oorlog (1950-1954). Françoise Appels verzamelde de verhalen en beelden van deze strijders in een indrukwekkend gedenkboek.
Françoise Appels, N.D.V.N.: Het Nederlands Detachement Verenigde Naties in de Koreaanse oorlog 1950-1954, uitgave in eigen beheer, te bestellen via ndvngedenkboek@gmail.com, 288 pagina’s (€ 49,95)

 

13. omslag voorkant Mijn Drvar

Mijn Drvar
Veel veteranenboeken worden in eigen beheer uitgebracht. Dit is het verhaal van Martin de Boer over zijn dagelijkse belevenissen in de maanden dat hij was uitgezonden naar Bosnië in het kader van de door de Europese Unie geleide operatie die moest toezien op de naleving van het vredesverdrag van Dayton.
Martin de Boer, Mijn Drvar: dagboek van een vergeten missie, uitgave in eigen beheer, te bestellen via www.mijneigenboek.nl, 256 pagina’s (€ 17,90 excl. verzendkosten)

 

Here are the young men
De veteranen van de toekomst zijn de jongemannen van nu. Het effect van de o13. Here Come the Young Men Claire Felicie (c) Claire Felicieorlog op deze jongens wordt treffend in beeld gebracht door Claire Felicie in dit fotoboek over de mannen van de dertiende infanterie compagnie van het Korps Mariniers tijdens en na hun uitzending naar Uruzgan.
Claire Felicie, Here are the young men, uitgave in eigen beheer, te bestellen via www.veteranenshop.nl, 122 pagina’s (€ 19,00 excl. verzendkosten)

 

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s