Nederlandse militaire vliegvelden in woord en beeld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse bezetters de Nederlandse vliegvelden in beslag voor hun Luftwaffe. Na de bevrijding van zuidelijk en oostelijk Nederland in 1944 kwamen ze in handen van de geallieerden. Vliegvelden in oorlogstijd presenteert die geschiedenis.

Door Bert Freriks

19.Vervangende foto voor pagina 407 Royal Canadian Air Force
Bron: Royal Canadian Airforce

Het boek bestaat uit vier delen, te beginnen met een gedegen uiteenzetting over de Duitse Luftwaffe in Nederland. Vervolgens worden alle 27 door de Duitsers gebruikte vliegvelden besproken. De hier gedetacheerde eenheden en hun verrichtingen komen daarbij zeer gedetailleerd aan bod. Daarna komt de inzet van de geallieerde luchtstrijdkrachten in Nederland aan de orde, gevolgd door een overzicht van de vliegvelden na de overname door de geallieerden.

Sommige lezers zullen misschien verbaasd zijn over de neutrale toon van het boek,

19.H07-04 Hogenhuis, M.A.L.M
Bron: M.A.L.M. Hogenhuis

slechts een enkel hoofdstuk besteedt aandacht aan dwang en verzet. Vliegvelden in oorlogstijd is echter vooral een bijzonder kloek uitgevallen en zeer gedetailleerd naslagwerk van vijfhonderd pagina’s. Het unieke karakter van het boek zit hem niet alleen in die gedetailleerdheid, maar ook in de honderden unieke foto’s en tientallen stafkaarten, een ware lust voor het oog.
Het boek is uitgegeven met steun van Het Nederlands Instituut voor Militaire HistorieLogo NIMH in illustrator overgetrokken (NIMH), een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum, dat meewerkt aan talrijke militair-historische publicaties. De eerste druk verscheen in 2009. Deze herziene uitgave bevat nieuw beeldmateriaal en een aantal correcties op basis van nieuwe inzichten.

Peter Grimm, Erwin van Loo, Rolf de Winter (redactie), Vliegvelden in oorlogstijd, Uitgeverij Boom, 512 pagina’s (€ 45,00)

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken. 

Op de website van het Ministerie van Defensie is ook veel informatie te vinden over Nederlandse vliegvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier vindt u onder andere per vliegveld foto’s, topografische kaarten en videomateriaal. Klik hier

19.Coverfoto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s