Veteranen, zet je verhaal op papier!

Majoor Marco Kroon is in 2009 door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Militaire Willemsorde. Deze onderscheiding heeft hij te danken aan zijn inzet in Afghanistan. Over zijn leven en ervaringen schreef hij de afgelopen jaren twee boeken. De Boekenkrant sprak met hem.

´Naar aanleiding van Leiderschap onder vuur heb ik veel bevestiging en waardering vanuit de krijgsmacht gekregen´, antwoordt Marco Kroon op de vraag hoe hij terugkijkt op de reacties op zijn boeken. ´Maar ook het bedrijfsleven blijkt veel belangstelling te hebben voor het boek, de boodschap spreekt ook hen aan. Mijn basis, mijn normen en waarden. Het is heel mooi om die te kunnen delen met anderen. Danger Close vertelt over wat ik met mijn peloton van het Korps Commandotroepen heb meegemaakt in Afghanistan. Het is waar gebeurd. Als militair hoop je het mee te maken. Maar als je het meegemaakt hebt, hoop je het nooit meer mee te maken. Alles wat wij leren, alles wat ons bindt als militair, alle clichés, die komen in dit boek terug. We waren goed voorbereid.´

Hoe vonden uw directe collega´s uit Afghanistan het boek? Herkenden ze zichzelf?
Ja, personen en acties zijn zeker voor de directbetrokkenen herkenbaar. De meeste hebben het boek al gelezen. Maar sommigen lezen het boek gewoon niet, om mij te feuten. Ze weten hoe ik denk, hoe ik spreek, dat herkennen ze in het boek.´

Zijn er afgelopen jaren veel veteranen naar u toegekomen met vragen om hulp bij het opschrijven van hun verhaal?
´Het is eerder andersom. Ik ontmoet veel veteranen en geef ze advies hoe ze hun verhaal nog beter kunnen overbrengen. Kort en bondig, to the point. Ik adviseer ze: zet je verhaal op papier! Al is het maar om voor jezelf de ervaringen op een rijtje te zetten en te verwerken. De verhalen mogen niet verloren gaan, wellicht kunnen we er nog wat van leren. De Brit Kenneth Mayhew bijvoorbeeld, ook Ridder in de Militaire Willemsorde, is onlangs honderd jaar geworden. Hem is ook gevraagd of zijn verhaal opgeschreven mocht worden. Hij wil niet op de voorgrond, maar zijn verhaal verdient het om verteld te worden.´

Kunt u iets vertellen over de nieuwe functie die u binnen Defensie gaat krijgen?
´Ik word stafofficier IGK, dat staat voor Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Ik ga nu officieel doen wat ik al jaren doe sinds ik Ridder ben, het behartigen van de belangen van veteranen. Ik ben voor velen een luisterend oor. Laten we niet vergeten dat de veteranen hun leven op het spel hebben gezet voor onze vrijheid. Goed dat we tijdens de jaarlijkse Veteranendag hierbij stilstaan!
Veteranen mogen me altijd benaderen. Indien ze ergens mee zitten moeten ze zich laten horen. Soms komt dat pas lang na een uitzending, als er wat tijd overheen is gegaan. Hierbij kan deskundige ondersteuning helpen. Bijvoorbeeld via het Veteranenloket in Doorn. Ervaringen uit het verleden, daar is van geleerd. Als je niets zegt, dan horen we je niet!´

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken

Meer weten over het Veteranenloket? Kijk op www.veteranenloket.nl of bel 088-3340000.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s