Aangrijpend verhaal van een Bosniëveteraan

Deze publicatie vertelt het verhaal van Raviv en zijn collega’s en wat hen bij deze VN-missie overkomt. Het verhaal gaat over Raviv zelf, over zijn jeugd en zijn keuze voor de Luchtmobiele Brigade. Het gaat ook over het waarom en hoe de drie bataljons van deze brigade in Srebrenica terecht komen. Het gaat over ‘zijn’ bataljon, de organisatie en de middelen, over de enclave en haar bewoners en de opdracht. Ook over de compagnie en de observatiepost waar hij is ingedeeld.

Bij de gebeurtenissen tot juli (als de gevechten uitbreken) spelen diverse factoren een rol, niet alleen het weer. Er wordt soms geschoten op patrouilles en er zijn incidenten met mijnen waardoor er gewonden vallen. Ook in Simin Han wordt geweld gepleegd tegen militairen van Dutchbat. Daar zijn een dode en twee zwaargewonden te betreuren. Het bataljon heeft in Srebrenica met twee militaire partijen te maken: de moslimstrijders in de enclave en het Servische leger daarbuiten. Ongeveer drie- tot vierduizend bewoners behoren tot de moslimstrijdkrachten. Zij bemoeilijken het werk van het bataljon en frustreren de relatie naar de Serviërs. De Serviërs zijn heer en meester buiten de enclave en in het luchtruim. Zij bepalen wat of wie er de enclave binnen komt of verlaat. Vanaf februari begint de konvooiterreur te spelen. De Serviërs laten vanaf dan geen brandstof meer naar binnen, in april ook geen verse voeding meer. Die terreur heeft allerlei gevolgen. Verlofgangerskonvooien mogen wel de enclave uit, maar niet meer terug. Er ontstaan personeelstekorten. Het bataljon begint met 600 militairen, op 6 juli zijn het er nog maar 427. Dat alles raakt ook de burgerbevolking en de hulp aan hen. De Serviërs overvallen op 3 juni met veel geweld een observatiepost. Op 2 juli verlaten honderden plunjebalen de enclave. Het is de bedoeling dat Dutchbat 3 wordt afgelost. Het loopt anders; op 6 juli breken gevechten uit tussen Serviërs en de moslimstrijdkrachten. De gebeurtenissen rond Observatiepost Foxtrot en rond Raviv vormen de rode draad door de het verdere verhaal. Het beschrijft verder de gevechten, wat het bataljon doet en het ontstaan van vluchtelingenstromen. Uiteindelijk bevinden zich in Potocari 25.000 vluchtelingen en de resten van het bataljon. De moslimstrijders zijn inmiddels uit de enclave vetrokken. Het bataljon staat er alleen voor. Luitenant-kolonel Karremans moet met generaal Mladic onderhandelen over een staakt-het-vuren. Het beschrijft Mladic en gaat in op het moorden in de enclave en de massamoord daarbuiten en wat daarover binnen het bataljon aan bange vermoedens en kennis leeft. Het vertelt ten slotte over het vertrek uit de enclave op 21 juli, wat zich afspeelt in Zagreb, de terugkeer naar Nederland en de latere gebeurtenissen , ook als het gaat om tot op de dag van vandaag levende herinnering en levende pijn.

De Stichting Raviv wil de herinnering aan hem levend houden. Het verhaal over hem is onlosmakelijk verbonden met het verhaal over zijn collega’s in Srebrenica. Dit is zijn en hun verhaal. De wereld in Nederland en de wereld in Bosnië-Herzegowina verschillen in 1995 in meer opzichten dan de dag en de nacht. Terugkijken met latere kennis kan het beeld en het oordeel over de werkelijkheid die toen bestond vertroebelen. Wie iets zegt of schrijft over de gebeurtenissen daar en zeker wie oordeelt over wat er daar wel of niet werd gedaan, zou op z’n minst moeten proberen de feiten te achterhalen en, zo mogelijk net zo belangrijk, moeten proberen de omstandigheden te begrijpen. De auteur heeft dat gedaan en op papier gezet.

J.M.J. (Hans) Bosch, Raviv van Renssen, Stichting Raviv 80 pagina’s (€15)

Raviv

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s