Een oorlogsdossier

Slag in de Javazee is het vierde boek uit de serie Oorlogsdossier van Anne Doedens en Liek Mulder. Deze slag, die desastreus afliep voor de Koninklijke Marine, is zeker niet voor het eerst beschreven, maar dit nieuwe boek komt op een passend moment.

Door Tanja Wilming

Van 27 op 28 februari 1942 vond de Slag in de Javazee plaats. Die nacht werd op zee gevochten om Nederlands Oost-Indië, in het bijzonder Java, tussen de geallieerden en de Japanse aanvalsvloot. De geallieerden, bestaande uit Nederlanders, Amerikanen, Britten en Australiërs, waren geen partij voor de Japanners. Tweeduizend marinemannen, onder wie negenhonderd Nederlanders, sneuvelden. Een van hen was schout-bij-nacht Karel Doorman, commandant van de kruiser De Ruyter, die – ten onrechte – de geschiedenisboekjes inging als de man die dapper ten strijde trok, onder het motto ‘Ik val aan, volg mij’.

17.BoekpresentatieHet boek is niet alleen actueel vanwege het feit dat het 75 jaar geleden is dat de strijd plaatsvond. Een paar maanden geleden werden nabestaanden opgeschrikt door het nieuws dat de wrakken,van de tot zinken gebrachte schepen geborgen waren door criminelen. ‘Nederland en Indonesië gaan nauw samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee is gebeurd’, zei premier Mark Rutte.

Deze achtergrond maakt het lezen van dit boek interessanter. Want hoewel kennis van dit onderwerp eigenlijk gewoon verplicht moet zijn, blijft Slag in de Javazee een geschiedenisboek waarin ook de context geschetst moet worden. En daar moet je even de tijd voor nemen.

Anne Doedens en Liek Mulder, Slag in de Javazee 1941-1942: oorlog tussen Nederland en Japan, Uitgeverij WalburgPers. (€ 21,50)

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken

OM Slag in de Javazee DEF BG RUG21.indd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s