Keiharde therapie

Maandenlang helpt Erik Krikke bij operaties in Afghanistan. In het vliegtuig naar huis besluit hij om met geen woord te reppen over zijn ervaringen. Maar beelden van zwaargewonde militairen en burgers achtervolgen hem. Nu staat zijn verhaal op papier en hij zelf op de planken: Operatie geslaagd.

Door Erik de Vriesch Lentsch

Erik Krikke werkt in de zomer van 2007 in het NAVO-ziekenhuis van Kandahar Airfield. Het werk als operatieassistent is uitputtend en de nachtrust wordt steeds korter. Terwijl de grote stroom gewonden gaten begint te slaan in zijn ‘professionele pantser’, houdt hij de telefoongesprekken met het thuisfront doelbewust luchtig, want zijn vrouw en kinderen mogen niet ongerust worden. Ook lijken zijn collega’s in het ziekenhuis onaangeroerd door wat er op de operatietafel gebeurt. ‘Ik zag hen rechtop lopen en ik wilde niet de zwakste schakel in het team zijn’, zegt Krikke. ‘Daarom hield ik de schijn op. Mijn collega’s zagen mij ook rechtop lopen en dachten op hun beurt misschien hetzelfde.’

Bij thuiskomst beginnen de ervaringen te etteren. ‘Mijn vrouw merkte tijdens de intocht van Sinterklaas dat er in Afghanistan meer was gebeurd dan alleen opereren. Toen de stoomboot in Steenwijk kwam binnenvaren, werden er melkbussen met carbid afgeschoten. Na de eerste twee klappen lag ik op de grond.’

16.IMG_8708 (c) Erik Krikke
Steenwijk 27 Maart 2017, Theatervoorstelling Erik Krikke. Erik Krikke was chirurg in Kandahar. In de Theatervoorstelling vertelt hij over zijn ervaringen en PTSS.

Krikke besluit na het jarenlang opkroppen van zijn ervaringen om in therapie te gaan. Zijn behandelaar zegt gekscherend dat hij ‘wat zou moeten doen’ met het therapeutische schrijfwerk en zijn beste vriend vindt zijn verhaal theaterwaardig. En dus wordt de ‘stapel therapeutisch gewauwel’ na dertien keer herschrijven opgestuurd naar uitgever Boekscout, die nog wat stijlfouten corrigeert en het boek een paar weken later drukt. Ik vraag Krikke of hij ervaring had met schrijven. ‘Ik had vroeger op de havo een negen voor mijn opstel. Telt dat?’ Hij lacht en legt uit dat schrijven nooit een ambitie van hem is geweest. Maar Operatie geslaagd zal niet zijn laatste boek zijn. Hij is bezig met een parallelverhaal waarin hij dieper ingaat op de ervaringen van zijn familie.

Krikke komt over als een man die plezier schept in zijn herwonnen zelfvertrouwen. ‘Ik kan nu langzaamaan zeggen dat het proces me goed heeft gedaan. Ik ben veranderd van een botte hork in een zacht ei, iemand die tegen zijn kinderen zegt: “Je kunt alles aan papa vertellen.”’ En hij schept plezier in het succes van zijn projecten. ‘Laten we eerlijk zijn, een beginnend auteur verkoopt honderd boeken aan familie en vrienden. Maar ik ga nu richting de drie-, vierduizend! Ik moet een snaar geraakt hebben.’

16.IMG_8706 (c) Erik Krikke
Steenwijk 27 Maart 2017, Theatervoorstelling Erik Krikke. Erik Krikke was chirurg in Kandahar. In de Theatervoorstelling vertelt hij over zijn ervaringen en PTSS.

Krikke zegt dat veel hulpverleners worstelen met zijn soort problemen, ‘maar ook Jan-met-de-pet’. Dat merkt hij aan de reacties die hij heeft ontvangen. ‘Een dame die de voorstelling zag, zei: “Mijn zoon is jaren geleden uit het leven gestapt. Sinds die tijd ben ik alleen maar gevallen in het leven, maar na deze voorstelling is het vallen opgehouden.” Godverdorie, wat een reactie. Daar ben ik dankbaar voor.’

Eigenlijk zit Krikke nog volop in het verwerkingsproces. ‘Sommige dagen is het nog een gevecht om m’n nest uit te komen. En iedere avond op het toneel staan is keiharde therapie – ik heb dan drie dagen nodig om bij te komen. Maar het is het me waard.’

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van de BKMilitaireBoeken

Erik Krikke, Operatie geslaagd, Uitgeverij Bookscout, 254 pagina’s (€ 23,99)

16. Voorkant operatie geslaagd

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s