Vliegende start voor International Army Show

Van 1 tot en met 3 september vond de International Army Show plaats op Vliegbasis Twente. Op deze beurs konden de bezoekers genieten van shows, meet and greets en heel veel militaria en militaire voertuigen. Daar kon de BKMilitaireBoeken niet ontbreken.

Door Jesse Poiesz

Het plezier van een beurs begint eigenlijk al op de heenweg. Bezoekers van Elfia of Dutch Comic Con kunnen dit beamen. Onderweg kom je namelijk mensen tegen die al 21200894_668415713537387_4787042172428710818_ohelemaal in thema zijn. Voor Elfia en DCC zijn dit vaak mensen in fantasy-kostuums, maar op weg naar de International Army Show werd ik telkens ingehaald door militaire voertuigen: jeeps, vrachtwagens, noem maar op. Het was een bijzonder indrukwekkend gezicht, zeker bevorderend voor de voorpret.

Deze voertuigen hadden een prominente plek in het programma. Er was een speciaal gedeelte waar deze bezichtigd konden worden, ze reden mee in een defilé en je kon zelfs meerijden in deze wagens. Daarnaast waren er verschillende spetterende shows en optredens met een militair en nostalgisch tintje.

Millitaire beurs in vol ornaat

IMG_20170903_162344506_HDRHet epicentrum van het evenement werd gevormd door hangar 11. Daar vond de militariabeurs plaats. De liefhebbber van militaire zaken kon zijn hart ophalen met camouflagepakken, accessoires en miniaturen. Bij tijd en wijle snorden er kleine, radiografische tanks door de hangar en het buitenterrein. Een grote naam die vertegenwoordigd was op de beurs was World of Tanks, een online computerspel waarbij verschillende historische tanks bestuurd kunnen worden. Het was dus niet alleen mogelijk om in militaire voertuigen te rijden, maar ook om andere militaire voertuigen (virtueel) aan te vallen.

Meet and greets

KROON RMWO PORTRETEr waren ook meet and greets met bekende gasten. Bruce Crompton was bijvoorbeeld van de partij. Crompton is een handelaar in militaria, bekend van de serie Combat Dealers op Discovery Channel. Daarnaast was ook Majoor Marco Kroon aanwezig, schrijver van Danger close en Leiderschap onder vuur. Hij was continu in gesprek met bewonderaars en fans en altijd bereid tot een fotomoment, ook toen hij geen handtekeningen meer aan het zetten was.

Militaire geschiedenis

Ook militaire geschiedenis was goed vertegenwoordigd. Zo waren er de nodige militaire boeken te bemachtigen, bijvoorbeeld bij de stand van Fortress Books. Bij de  de stand van secondworldwar.nl met een kleine expositie over Vliegbasis Twente tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vliegbasis werd namelijk in 1931 opgericht en gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als militair vliegveld. In de jaren zestig werd het vliegveld gebruikt voor burgerluchtvaart. Tegenwoordig dient de basis als locatie voor evenementen als de International Army Show en gekoesterd als natuurgebied en militair erfgoed.

Piekmomenten en rustmomenten

IMG_20170903_155514465Ook het Nationaal Militair Museum was aanwezig, met een tank waar bezoekers een foto konden nemen. ‘Je ziet dat de beurs zijn eigen ritme heeft, omdat het een driedaags evenement is,’ vertelde een van de medewerkers. ‘Nu is het weer wat rustiger, maar eerder vanmiddag was het erg druk.’ Emrys Blomont, initiatiefnemer van de beurs, vertelde me: ‘Daarom hebben we ook gekozen voor drie dagen. Dan heb je piekmomenten en rustmomenten. Bij een ééndaags evenement is het constant extreem druk, dat is heel zwaar voor de standhouders. Drie dagen is ook beter voor de bezoekers uit het buitenland. We hebben bezoekers uit Engeland, Duitsland en Polen, die kamperen hier op het terrein. Als je maar één of twee dagen hebt, dan heb je net je tent opgezet en moet je weer naar huis.’

Liefhebbers en veteranen

IMG_20170903_154900706_HDRHet was dan ook een uiterst divers publiek dat rondliep op de beurs: gezinnen met kinderen, jongeren met bandshirts, mensen in camouflagekleding en verzamelaars. Alles liep door elkaar. Hoewel je het op het eerste oog niet zag, was een groot deel van de bezoekers veteraan. Dit is een groep die Blomont graag ter wille wilde zijn. Sowieso door veteranen korting te geven en een plek te geven in het programma. Ook waren er een aantal stands die gericht waren op veteranen. Zo stond de stand van de Stichting Nationale Veteranendag prominent vooraan. De Veteranendag zet zich in voor de erkenning van veteranen, onder andere door het organiseren van de Nationale Veteranendag op 24 juni. Tegenover de stand van de Veteranendag stond de kraam van de Veteranenshop, een winkel voor kleding waarmee veteranen zich kunnen profileren als zodanig, en Veteran Girl, dat zich richt op kleding en accessoires voor vrouwelijke veteranen.

Tevreden naar huis

Blomont keek achteraf tevreden terug en hoopvol vooruit. ‘Natuurlijk is er altijd wat te Drukteverbeteren. Het is de eerste keer dat we deze beurs organiseren. Maar ik ben tevreden, ook als je kijkt naar wat we naar de veteranen toe hebben kunnen doen. We willen volgend jaar het aanbod wat meer spreiden, verschillende stands en vormen van entertainment door elkaar aanbieden en het volgend jaar nog grootser aanpakken. Ik heb er zin in in!’

Ondertussen werd de beurs na drie dagen weer afgebouwd en ik wandelde naar de bushalte. Op de terugweg werd ik weer ingehaald door militaire voertuigen. Dit keer, net als ik, lekker op weg naar huis. Het blijft indrukwekkend.

Klik hier voor meer informatie over Vliegbasis Twente

Klik hier voor meer informatie over de International Army Show

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s