De strijd van het thuisfront

Als een militair wordt uitgezonden maakt dit veel los bij het thuisfront. Hoe is het om je partner of ouder langere tijd te moeten missen? En hoe kunnen ouders hun kinderen hierop voorbereiden? Marieke Vos-Hardonk, Inge van der Vorst, en Anke Dorpmanns beantwoorden deze vragen.

Door Nora van Ouwerkerk

Toen Marieke hoorde dat haar man werd uitgezonden had ze zelf graag een boek als 5. Auteursfoto Kamelen, mariekevos-hardonkKamelen op de lijn willen lezen. ‘Ik wilde weten hoe andere vrouwen hiermee omgingen. Hoe vertelden zij het bijvoorbeeld aan de kinderen en waar liepen zij tegenaan tijdens een uitzending?’ Bij gebrek aan zo’n boek besloot ze het zelf te schrijven. Ondanks de veranderde situatie voor haar en haar vier kinderen heeft Marieke het ook als een mooie periode ervaren. ‘Ik dacht dat ik mijn man het meeste zou missen als een paar extra handen aan tafel, en vooral bij het banden plakken. Tijdens de missie kwam ik erachter dat ik hem niet alleen miste bij de praktische dingen in het huishouden, ik miste hem juist om wie hij was.’

Inge miste meer dan alleen haar man toen hij op missie werd gestuurd. In Van bakfiets Familiedag Doorn Marnstot brandhaard: Een jong Nederlands gezin tussen Amerikaanse elitemilitairen beschrijft zij hoe het was om als buitenlandse vrouw met twee kleine kinderen op de grootste legerplaats van de Verenigde Staten achter te blijven. ‘Ik had een eenjarige die alles deed wat niet kon en een tweejarige in de peuterpuberteit. Dan is het echt wel fijn als je ze eens naar je ouders kunt brengen.’ Bovendien ontbraken Inge de steun en gezelligheid van vriendinnen. ‘In Nederland heb ik een leuke vriendinnenclub. Ik dacht dat ik in de Verenigde Staten makkelijk vriendinnen kon vinden. In de praktijk viel dit tegen, als enige Nederlandse tussen allemaal Amerikaanse vrouwen is het niet eenvoudig. Alles is namelijk anders: de taal, de feestdagen en de dagelijkse gebruiken.’

Waar Marieke en Inge met hun boeken een steun proberen te zijn voor andere vrouwen 5.Auteursfoto mama is soldaatvan militairen bereidt veteraan Anke met Mama is soldaat jonge kinderen voor op het vertrek van een ouder. ‘Kinderen missen de meest basale dingen, een kusje of een knuffel en een verhaaltje voor het slapen gaan.’ Het boek maakt het onderwerp op een toegankelijke manier bespreekbaar. ‘Je kunt samen met het gezin of in de klas het boekje lezen. Het is op veel situaties van toepassing.’ Zelf zit Anke inmiddels ook in zo’n situatie. Nu haar man aan de andere kant van het land werkt, is zij vaak alleen met hun dochter. ‘Ik leg haar steeds uit dat papa is werken. Ook hebben we een magneetbord gemaakt met foto’s van papa, waarop ze kan zien hoeveel nachtjes ze nog moet slapen voordat papa er weer is. Zo ben je actief bezig om het gemis makkelijker te maken.’

Alledrie erkennen ze dat er geen eenduidige manier is om jezelf en de rest van het gezin voor te bereiden op een uitzending. ‘Als partners op uitzending gaan is het fijn dat je als persoon en als gezin ergens terechtkunt, bijvoorbeeld bij de thuisfrontorganisatie’, vertelt Inge. Marieke heeft nog een tip: ‘Blijf praten met elkaar, voor mij heeft dit geholpen om in elk geval de mentale afstand klein te houden.’

Boekgegevens:

Marieke Vos-Hardonk, Kamelen op de lijn: de missie van een militair thuisfront, voor, tijdens en na de uitzending, Uitgeverij White Elephant Publishing, 128 pagina’s. (€ 17,95)

Inge van der Vorst, Van bakfiets tot brandhaard: een jong Nederlands gezin tussen Amerikaanse elitemilitairen, Uitgeverij Quo Vadis, 128 pagina’s. (€ 17,50)

Anke Dorpmanns, Mama is soldaat, Uitgeverij De Vier Windstreken, 32 pagina’s. (€ 13,95)

Artikel verscheen eerder in BKMilitaireBoeken november editie

Een gedachte over “De strijd van het thuisfront

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s