Onvergetelijke vastlegging van de angsten van jonge mensen aan het front

Begin 2007 vertrok een bataljon Amerikaanse soldaten – jong en optimistisch – naar Irak om een einde te maken aan de burgeroorlog.

Een jaar later keerden ze terug naar huis, voor altijd veranderd. Acht maanden lang volgde David Finkel het U.S. Army’s 2nd Battalion, 16th Infantry Regiment, de ‘Rangers’, in Bagdad en hij vertelt hun gruwelijke verhaal. Dat verhaal begint als er al 3000 Amerikanen zijn gesneuveld en 25.000 gewond en werpt dus direct de vraag op wat voor verschil maakt dit bataljon? ‘Zijn zij wel goede soldaten’? Die vraag vormt de kern van dit indringende en bijzonder goed geschreven verslag. Goede soldaten toont het ware gezicht van de oorlog in Irak op het meest basale niveau en vertelt daarmee tevens een universeel verhaal van oorlog door de eeuwen heen. Het verhaal van geruïneerde levens, ontgoocheling, maar ook van jonge helden die vechten voor idealen.

David Finkel, Goede Soldaten, vertaald door Anke ten Doeschate, Uitgeverij de Bezige Bij. 352 pagina’s, ISBN 978 90 234 5693 (€ 7, 99) Verschenen: 3 april 2010

Goede Soldaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s