De waanzin van het Sovjetleger in Afghanistan

Voor het eerst in Nederlandse vertaling: Zinkjongens van Svetlana Alexijevitsj

Onlangs is bij uitgeverij De Bezige Bij Zinkjongens van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj verschenen. Alexijevitsj is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste en schreef eerder succusvolle boeken als Het einde van de Rode Mens en De oorlog heeft geen vrouwengezicht.

Niets is waanzinniger dan de werkelijkheid. Van 1979 tot 1989 was een miljoen Sovjetmilitairen verwikkeld in een zinloze en onrechtmatige oorlog in Afghanistan, onder hen vooral jonge jongens. Tallozen van hen kwamen om en werden in een zinken lijkkist teruggezonden naar huis, terwijl de Sovjetstaat het bestaan van het conflict ontkende.

De ontroostbare moeders van de ‘zinkjongens’ wilden weten hoe en waarom hun zonen in Afghanistan waren gesneuveld. Toen ze achter de waarheid kwamen waren ze zo ontsteld dat ze weigerden deze te aanvaarden. Zinkjongens presenteert de aangrijpende getuigenissen van officieren en soldaten, verpleegkundigen en prostituees, moeders, zonen en dochters die de oorlog en de blijvende gevolgen beschrijven. Alexijevitsj onthult de schoonheid van het land en de wrede pesterijen in het leger, het doden en de verminking, de overvloed van westerse goederen, de schaamte en de verbrijzelde levens van teruggekeerde veteranen.

Svetlana Alexijevitsj, Zinkjongens, Vertaald door Jan Robert Braat, Uitgeverij de Bezige Bij, 251 pagina’s ISBN 978 90 234 5689 6 (€ 29,99)Verschenen: Februari 2017

Zinkjongens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s