De levenslange schaduw van een historische slag

 

Johnny Peters was een van de eerste Britten die op 17 september 1944 deel uitmaakte van de Slag om Arnhem (‘Operatie Market Garden’): een van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. In het boek ‘Airborne Forever’ vertelt hij ondermeer over de momenten die tijdens de ‘Slag om Arnhem’ de meeste indruk op hem maakten. Daarnaast vertelt hij over zijn andere operaties in Noord-Afrika, Sicilië en Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat ‘Airborne Forever’ zo’n bijzonder boek maakt, is dat het niet slechts één periode belicht, maar de complete levensloop laat zien van iemand die door een sterke geest de grootste moeilijkheden in zijn leven wist te overwinnen. “Die negen dagen Slag om Arnhem hebben hem nooit losgelaten, maar er zijn maar weinig mensen die daar zo voorbeeldig mee weten om te gaan”, zegt schrijver Laurens van Aggelen.
De tienduizenden geallieerden die met ‘Operatie Market Garden’ het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland wilden bespoedigen, kwamen in Arnhem, Oosterbeek en omgeving in een ware hel terecht. De weerstand van de Duitse bezetter bleek zoveel groter dan verwacht.
“Met kippenvel heb ik de verhalen van Johnny Peters aangehoord over de nacht dat hij met meer dan 2.000 andere militairen de Rijn bij Oosterbeek overstak om te vluchten. Het was slecht weer. Bootjes sloegen om, er werd geschoten en geschreeuwd”, aldus de auteur. “Maar zijn levensverhaal is meer dan bittere ernst. Dankzij een enorm goed geheugen en zijn niet aflatende humor waren zijn vele anekdotes heerlijk om in dit boek op te tekenen. Door soms ogenschijnlijk minder relevante details, krijg je niet alleen een beeld van een persoon, maar ook een realistische kijk op een periode die je zelf niet hebt meegemaakt.”

Laurens van Aggelen, Airborne Forever – The life story of an Arnhem veteran, White Elephant Publishing, ISBN 978 90 797 6306 1 208 pagina’s (€ 18,95)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s