Honderd jaar grondgebonden luchtverdediging

PROMOTIEBERICHT – De honderdjarige geschiedenis van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging wordt gevierd met een prachtig jubileumboek: Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht. Een eeuw grondgebonden luchtverdediging 1917-2017.

Erwin van Loo, Dirk Starink, Quirijn van der Vegt en Sven Maaskant, allen verbonden aan het NIIMH, schreven dit informatieve overzichtswerk. Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht schetst in woord en beeld de enerverende honderdjarige geschiedenis van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging.

Technologische ontwikkeling voor de grondgebonden luchtverdediging

In 1914 vereiste het nog meer dan tienduizend luchtdoelgranaten om een vliegtuig neer te schieten, maar vandaag de dag volstaat een enkele Patriot-raket om een doelwit op tientallen kilometers neer te halen. Het onderstreept de enorme technologische ontwikkeling die de grondgebonden luchtverdediging de afgelopen eeuw heeft ondergaan. In 1917 zette Nederland zijn eerste schreden op dit terrein. Technische problemen en bezuinigingen ten spijt groeide de luchtdoelartillerie tijdens het interbellum uit tot een vaste waarde, om vervolgens tijdens de meidagen van 1940 haar finest hour te beleven.

Vernigd op de grondLuchtdoelartillerie wordt steeds belangrijker

Tijdens de Koude Oorlog expandeerde de luchtdoelartillerie tot het een na grootste onderdeel van de landmacht. Daarnaast ging ook de luchtmacht met geleide wapeneenheden bijdragen aan de grondgebonden luchtverdediging. De val van de Muur bracht voor de luchtverdedigers een omwenteling teweeg. De nadruk verschoof naar expeditionaire inzet aan de randen van en buiten het NAVO-verdragsgebied. Ook de taakstelling onderging een uitbreiding. Onder meer crowd and riot control en psychologische oorlogvoering behoorden voortaan tot hun repertoire. Organisatorisch maken alle luchtverdedigers van de krijgsmacht sinds 2012 deel uit van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

 Enerverende geschiedenis

Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht schetst in woord en beeld de enerverende honderdjarige geschiedenis van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging. Het vertelt het verhaal van een technologisch hoogstaand wapen, van succesvolle en falende inzet, van ongebreidelde groei en forse inkrimping en tenslotte van een ingewikkelde en moeizame fusie tot één luchtverdedigingsorganisatie in het post-Koude Oorlog-tijdperk.

Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht is vanaf 19 mei beschikbaar in de boekhandel en op www.boomgeschiedenis.nl.

Boekgegevens:

Erwin van Loo, Sven Maaskant, Dirk Starink, Quirijn van der Vegt. Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht. Een eeuw grondgebonden luchtverdediging 1917-2017, Boom uitgevers Amsterdam, ISBN 9789089537027, rijk geïllustreerd, 420 pagina’s, €39,90.

www.boomgeschiedenis.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s