De vroegste geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden door de ogen van een soldaat

Een onbekend dagboek, van een onbekend militair: het bleek een zeldzame en spectaculaire vondst die tijdens de viering van 200 jaar koninkrijk in het Nationaal Archief werd gedaan. Het is het journaal van Jacobus Hojel, geboren in 1779 in Den Haag, maar al jong naar het buitenland vertrokken. In 1813 keerde hij, inmiddels officier, terug om Nederland te bevrijden van de Fransen.

Vanaf dat moment hield Hojel zijn dagboek bij. Het groeide uit tot een ongeëvenaarde inside story van de eerste jaren van ons koninkrijk: de inhuldiging van Willem I in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Belgische opstand in Brussel in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht een jaar later. Daar bood hij zijn paard aan de kroonprins aan, nadat diens eigen rijdier onder hem was weggeschoten door een kanonskogel. De latere koning Willem II en Hojel zouden nog jarenlang bevriend blijven.

Hojel beschrijft daarnaast zijn reizen door het nog jonge Nederland (per stoomboot en trein), de mensen die hij tegenkomt en de evenementen die hij meemaakt. Ongegeneerd klapt hij uit de school over ‘wie het met wie doet’ in de Haagse high society. Dit maakt Majoor van Oranje tot een heerlijk boek en een uniek ooggetuigenverslag ineen.

Hein Jongbloed,  Majoor van Oranje Jacobus Hojel: ooggetuige van de eerste jaren van ons koninkrijk, Uitgeverij Balans, ISBN: 978 94 600 3087 1, 352 pagina’s, verschenen: 24/08/2015 (€10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s