Boek: Jacob Moerman, De Grote Oorlog in herinnering 

 

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Nog steeds zijn er veel plekken die aan deze oorlog herinneren. Journalist Jacob Moerman gaat er naar op zoek. In de Vlaamse Westhoek bezoekt hij de soms door particulieren gerunde musea en vele herinneringsplekken, die met elkaar de gruwelen van de Grote Oorlog belichten. Moerman neemt de lezers mee naar de IJzertoren in Diksmuide, de Last Post in Ieper, het Talbot House in Poperinge en het Memorial Museum Passchendaele. Ook schenkt hij aandacht aan de Britse War Poets en de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz , die haar beroemde beeld Die trauernden Eltern (zie omslag) maakte om de dood van haar gesneuvelde zoon te verwerken. Verder zijn er de verhalen van degenen die zich ook nu nog inzetten om de herinneringen aan deze oorlog in Vlaanderen levend te houden.

De Grote Oorlog in herinnering betast de sporen en vertelt de verhalen, schakelend tussen heden en verleden. Een wervelende reis, ondernomen metvolle tank, open vizier en ongeladen pistool.

Jacob Moerman, De Grote Oorlog in herinnering; een zoektocht naar sporen en verhalen in de Vlaamse Westhoek, Uitgeverij Passage, 150 pagina’s; ISBN 97890 5452 284 3 Verschenen: 07-04-2014 (€ 15,90)

9789089548146-600-0-1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s