Boek: Hans Lyklema, Wakker worden in de oorlog 

Hans Lyklema is 9 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In WAKKER WORDEN vertelt hij hoe het was om tijdens de bezetting op te groeien in Apeldoorn.

Lyklema haalt herinneringen op aan het dagelijkse leven, waarin de oorlog vaak niet meer is dan een decor maar soms ook angstig dichtbij komt. Hij schaakt met zijn vrienden, logeert bij familie en haalt kattenkwaad uit. Maar hij maakt ook mee dat zijn vader moet onderduiken en buurtgenoten worden gedeporteerd. Tegen het einde van de oorlog fietst hij geregeld naar boeren in de omgeving om aan karnemelk te komen. Hij volgt de oorlog op de wereldkaart en beleeft de slag om Apeldoorn en de bevrijding door de Canadezen.

Hans Lyklema schrijft met de ontwapenende blik van een opgroeiende jongen. Daardoor is WAKKER WORDEN tegelijkertijd een schets van het leven van de jaren dertig en 40. Hoe standbewust waren we? Hoe gingen Nederlanders om met crisis, gebrek, oorlog en de strijd om te overleven? VEERKRACHTIG Hoe loyaal waren mensen aan vriendschappen als het ging om een liter melk in de Hongerwinter?

WAKKER WORDEN is gebaseerd op het jongensdagboek dat Hans Lyklema in de laatste oorlogsjaren bijhield. Hij besefte toen al ‘dat er wereldgeschiedenis werd geschreven’. Hij vult zijn oorlogsaantekeningen aan met herinneringen, krantencitaten, brieven uit het familiearchief en interviews met familieleden en vrienden.

Hans Lyklema, Wakker worden in de oorlog: een (on)gewone apeldoornse oorlogsgeschiedenis , Uitgeverij Blauwdruk, 360 pagina’s, ISBN 978 90 752 7164 5
Verschenen: 1/5/2013 (€ 19,90)

wakker-worden-in-de-oorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s