Boek: Douwe Koen, Nieuwe Hollandse Waterlinie 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt als een parel verscholen in het Nederlandse landschap.

Ooit was de linie bedoeld als de voornaamste verdediging van ons land, ingenieus gebruikmakend van het water. Het was een doordacht systeem van kanalen, dijken, sluizen, forten, kazematten en betonnen schuilplaatsen, dat zich uitstrekte van de Zuiderzee tot de Biesbosch. Het polderlandschap kon binnen enkele dagen worden veranderd in een waterplas, die het terrein verraderlijk en voor de vijand onbegaanbaar maakte. De Nieuwe Hollandse Waterlinie liep echter voortdurend achter de feiten van modernere wapens en oorlogvoering aan.?Terwijl de Nederlandse troepen zich tijdens de Duitse inval in 1940 dapper verschansten in een handjevol bakstenen vestingen omringd door water, vlogen de Duitse bommenwerpers hoog over de linie naar Rotterdam. Wat is de huidige betekenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Hoe kan in het veranderende landschap de linie herkenbaar, zichtbaar en beleefbaar gemaakt worden?

Deze bundel bevat twee boeken die verder inhoud geven aan het oude en het nieuwe gebruik van de linie. In ‘Levende Forten’ schetsen Jeroen Junte en fotograaf Hans Van Rhoon een fraai beeld van het nieuwe gebruik van vijftien forten, variërend van Het Arsenaal van Jan des Bouvries in Naarden Vesting, de toneelstukken en de kersendiners op fort Vechten, de wijnhandel in Fort Jutphaas tot de bijzondere woningen in Fort Steurgat.‘Versteende Ridders’ vertelt het verhaal van de honderdjarige vestingbouw, die de vele betonwerken, kazematten en groepsschuilplaatsen heeft voortgebracht. Het brengt de overgebleven objecten in kaart. Daarnaast bevat het ontwerpstudies waarin gezocht wordt naar mogelijkheden om de militaire geschiedenis op een architectonische en kunstzinnige manier te verbeelden.

Deze publicatie kwam tot stand met medewerking van het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Douwe Koen, Bureau B+B, Ronald Rietveld en Annemiek Simons, Nieuwe Hollandse Waterlinie – Bundel Versteende Ridders + Levende Forten, Uitgeverij Blauwdruk, 176 pagina’s, ISBN 978 90 752 7136 2, Verschenen: 1/9/2016 (€ 49,90)

nieuwe-hollandse-waterlinie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s