Artikel: Kinderen uit Markelo herdenken de oorlog met boek

Het kinderboek A Bad Penny Always Comes Back van Glen Mitchell vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van Operatie Manna. In april 1945 gebruikten RAF-piloten bommenwerpers om voedseldroppings uit te voeren. Dankzij het brood dat uit de lucht kwam vallen konden vele Nederlanders de oorlog overleven. Op 21 juni 2013 werd A Bad Penny Always Comes Back aangeboden aan basisschoolleerlingen uit het plaatsje Markelo, dat zelf ook een speciale band met de oorlog heeft.

Door Anouk Abels

This article is also available in English. Klik hier

Ieder jaar herdenkt Markelo 17 RAF-piloten, die in 1943 in de omgeving sneuvelden door een Duitse aanval. Zeventig jaar later heeft Stichting Fallen Airmen Memorial Markelo, onder leiding van Benny Schreurs, de familie van deze gesneuvelde oorlogshelden opgezocht. Het resultaat? Nichten, achterneven en broers kwamen overgevlogen uit Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland om hun overleden familieleden te eren tijdens een bijzondere herdenkingsdag.

Als onderdeel van de herdenking was er een bijeenkomst voor de groep-achters van de plaatselijke basisscholen. Zij werden toegesproken door de nabestaanden van de piloten. Ook Benny Schreurs kwam aan het woord. Hij benadrukte dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nooit meer mogen gebeuren. Daarom is het van groot belang voor de leerlingen om veel te weten over deze tijd. “Jullie zijn belangrijk, want jullie zijn de ambassadeurs van de toekomst”, vertelde Schreurs zijn jonge publiek.

bad penny 2

Ada Wynston en zes basisschoolleerlingen uit Markelo

A Bad Penny Always Comes Back helpt kinderen om te leren over wat er in de oorlog gebeurd is. Daarom ontving iedere aanwezige basisschool een aantal exemplaren van het boek. Deze werden uitgedeeld door de Joodse Ada Wynston, die op haar beurt een heel ander oorlogsverhaal te vertellen had. Als klein meisje wist Wynston te overleven dankzij de hulp van Walter Süskind, die als Jood bij de Amsterdamse Schouwburg werkzaam was. Op deze plek werden joden verzameld voor transport naar concentratiekampen. Door aan te pappen met de Duitsers wist Süskind in het geheim honderden kinderen te redden. Wynston kwam terecht op het platteland, en na de oorlog zag zij haar broer, zus en vader terug. Haar moeder en de rest van haar familie werden vergast.

A Bad Penny Always Comes Back helpt leerlingen om te leren over wat er in de oorlog gebeurd is.

 

“Mijn broer, zus, vader en ik hebben de oorlog overleefd dankzij hulp van anderen”, vertelde Wynston aan de kinderen. “We hebben in talloze huizen ondergedoken gezeten.” Ook noemt ze een eenentwintigjarige jongen die haar per fiets van het ene naar het andere onderduikadres bracht – met gevaar voor eigen leven. “Dankzij mensen zoals hij ben ik gered, en ik wil iets teruggeven.” Dat doet de inmiddels in Canada woonachtige Wynston door regelmatig scholen te bezoeken. Daar praat zij over haar leven tijdens de oorlog. Aan de hand van haar eigen ervaringen spoort ze leerlingen aan om een einde te maken aan bullying en racisme.  “Jullie moeten opstaan en iets doen. Ga naar je kerk, je juf of je meester – en zorg dat het ophoudt”, aldus Wynston.

foto kinderen

De basisschoolkinderen, Wynston en de nabestaanden van de RAF-piloten

Zichtbaar aangedaan door Wynstons verhaal verlaten de leerlingen de zaal. Later die middag lezen kinderen de namen van de gesneuvelde RAF-piloten voor tijdens een indrukwekkende herdenking op de begraafplaats van Markelo. In één dag hebben ze drie zeer verschillende oorlogsverhalen samen zien komen, inclusief drie zeer verschillende soorten helden: de piloten in A Bad Penny Always Comes Back, de geallieerden die in de buurt van Markelo sneuvelden en de verzetsmensen die Ada Wynston hielpen de oorlog te overleven. Toch hebben deze vrijheidsstrijders één ding gemeen: ze riskeerden hun leven om anderen te helpen. Hun daden zullen de ambassadeurs van de toekomst ongetwijfeld inspireren tot het bouwen van een prachtig morgen.

De presentatie van A Bad Penny Always Comes Back in Markelo vormt de aftrap van de verspreiding van het kinderboek door heel Nederland. Het is de bedoeling dat het boek in 2015 op alle basisscholen in het land te vinden is.

memorialmarkelo.nl

Foto’s: Henk Hondelink en Anouk Abels

RTV Oost maakte een mooie reportage van de herdenking op de begraafplaats

Dit artikel verscheen eerder op de site van de Boekenkrant

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s