Boek: Luc Corremans, Verrassende sporen van de grote oorlog 

Voorheen werd ‘Sporen van de Grote Oorlog’ uitgebracht, tot vandaag een bestseller. Daarin werden alle bekende WO I-hotspots belicht, van Tyne Cot tot de Menenpoort. Maar op het vlak van WO I-erfgoed hebben de Vlaamse velden nog zoveel meer te bieden!

In deze vervolgeditie wordt ingezoomd op 33 minder bekende, maar daarom niet minder boeiende plekjes die de Grote Oorlog in herinnering brengen. Een aantal daarvan in de Westhoek, zoals de Carrefour des Roses (met het ontroerende verhaal van ‘de oudjes’) of Bayernwald, het Duitse antwoord op de Britse tunnels. Maar net zo goed reizen we kriskras doorheen West-Vlaanderen, van Kemmel tot Brugge, van Hoogstade tot Blankenberge. We bezoeken het idyllische Oeren en ook Steenkerke, waar de eerste IJzerbedevaart naartoe ging. Van het kleine Pond Farm tot het machtige Franse bastion Potyze: dit boek leidt u van de ene verrassing naar de andere. U krijgt ook antwoord op vele vragen, zoals: Waar in West-Vlaanderen wordt het dramatische Italiaanse verhaal van WO I verteld? Welke ultieme Engelse held ligt aan de kust begraven en wat heeft hij gemeen met William Shakespeare? Wat maakt de begraafplaats in Roeselare zo speciaal ten opzichte van alle andere in België? Welk lelijk verhaal is verbonden aan de dood van ‘Vlaams IJzersymbool’ Joe English? Wat heeft de Spaanse griep in godsnaam te zoeken in Brugge? Welke gesneuvelde van de Grote Oorlog fungeerde als inspiratie voor de figuur van Peter Pan? Op welke ontroerende herdenkingsplaats breng je best een voetbal mee?

Sinds zijn prille jeugd is journalist en auteur Luc Corremans (1955) gefascineerd door de Grote Oorlog. Op zijn naam staan o.a. Stille Steden van Flanders Fields, een complete gids van alle WO I-begraafplaatsen in West-Vlaanderen en Sporen van de Grote Oorlog. Luc is ook de drijvende kracht achter de unieke boekenreeks Spiegel van de Grote Oorlog. Annemie Reyntjens (1967) genoot een opleiding als historica en verzorgde de fotografie en iconografie van talloze boeken over WO I.

Luc Corremans, Verrassende sporen van de grote oorlog, Uitgeverij Davidsfonds, 281 pagina’s, ISBN 978 90 590 8539 8, Verschenen: 30/4/2014 (€ 29,95)
verrassende-sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s