Boek: J.L.G. van Oudheusden, Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog is een eeuw oud. De belangstelling voor deze eerste ‘totale oorlog’ is nog altijd groot.

Vijf weken nadat een jonge Servische nationalist de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand had doodgeschoten, ontlaadden jarenlange spanningen zich in een orgie van oorlogsgeweld. Juichend trok een jonge generatie haar dood tegemoet. Manhaftige moed telde niet; tegen de dodelijke uitwerking van granaatinslagen, machinegeweervuur en gifgas bestond nauwelijks afweer.

Ruim negen miljoen soldaten stierven en een veelvoud raakte gewond of getraumatiseerd. De kaart van Europa werd grondig gewijzigd. De oorlog vormde de kraamkamer van communisme, fascisme en nationaalsocialisme. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de strijd op de Balkan en in het Midden-Oosten vonden hun wortels in deze wereldbrand.

Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog zet de oorzaken, het verloop en de gevolgen overzichtelijk uiteen. Het boek vormt een handig naslagwerk voor inzicht in de ‘moedercatastrofe’ van de twintigste eeuw.

Dr. Jan van Oudheusden (1949) is historicus, docent en schrijver. Hij schreef in deze reeks ook boeken over de wereldgeschiedenis en over de geschiedenis van China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

J.L.G. van Oudheusden, Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 3514 097 4, 208 pagina’s, verschenen: 26-11-2013 (€ 12,50)

kleine-geschiedenis-wo1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s