Artikel: De Van Uhm-methode werkt

Tijdens een TEDx-presentatie met de titel Ik koos het wapen vertelde Peter van Uhm waarom hij besloot in het leger te dienen. Het inspirerende boek dat Sander Koenen in nauwe samenwerking met Van Uhm schreef, draagt dezelfde naam.

Door Jan Louwers

Koenen gaat op boeiende en meeslepende wijze in op een schijnbaar moeiteloze weg naar de top, waarbij Van Uhm het van bakkerszoon schopte tot hoogste militair van Nederland. De auteur beschrijft Van Uhms verantwoordelijkheid voor tienduizenden ondergeschikten. Daarnaast is er aandacht voor het verdriet om het sneuvelen van Van Uhms eigen zoon Dennis in Afghanistan, een dag nadat de militair zelf benoemd werd tot Commandant Der Strijdkrachten.

Bij de Landmachtorganisatie is structuur en ordening onmisbaar – iets waar Van Uhm al van jongs af aan op geheel eigen wijze mee omgaat. Terwijl medestudenten op de KMA zeer fanatiek studeren, laat hij zich niet gek maken. Humor en een feestje op zijn tijd zijn ook belangrijk. Een sterk gevoel van rechtvaardigheid dat hij vanuit zijn jeugd heeft meegekregen vormt hierbij de rode draad. Confrontaties met zijn meerderen schuwt hij niet. Hij wil zichzelf en zijn omgeving voortdurend prikkelen om dingen beter te doen: ‘Als je stopt beter te worden, houd je op goed te zijn!’

Ik koos het wapen staat dan ook vol met anekdotes over inspirerende ontmoetingen en confrontaties. Bijvoorbeeld tijdens zijn missie in Libanon, waar hij een bijzonder contact opbouwt met een sergeantmajoor uit het Israëlische leger die zijn angsten met Van Uhm deelt. Of een Amerikaanse militair die onaangenaam is verrast door zijn doortastendheid en hem woedend typeert als een wolf in schaapskleren. Een flinke dosis bluf, soms op of over het randje van wat officieel is toegestaan, typeert de Van Uhm-methode. Tegelijkertijd is het belangrijk om altijd voor je mensen te staan, betrouwbaar en loyaal.

Dit artikel verscheen eerder op boekenkrant.com

Sander Koenen, Peter van Uhm, Ik koos het wapen, uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 450 2537 7, verschenen: 20-04-2016 (€ 19,95)

ik-koos-het-wapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s