Artikel: Killed in action: een hommage aan soldaat Mark Schouwink

Wat doe je als je je zoon verliest? Dat is de hoofdvraag waarmee de ouders van de in Afghanistan gesneuvelde Mark Schouwink worstelen in hun boek Killed in action. Op 18 april 2008 sneuvelde Mark, een soldaat en chauffeur op vredesmissie, in Uruzgan. Hij werd 22 jaar.

Door Floortje van Gameren

In de vroege ochtend van 18 apri 2008 werden Mark en zijn pelotonscommandant, Dennis van Uhm (de zoon van voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm), het slachtoffer van een aanslag. De twee waren op slag dood. Voor Schouwink was het zijn eerste missie.

Killed in action is opgetekend door de ouders van Mark, Gerard en Gisela Schouwink, en hielp hen bij het verwerken van hun grote verlies.
Het boek bestaat uit e-mails, briefwisselingen en dagboekfragmenten van Mark, zijn ouders, vrienden en medesoldaten uit Afghanistan. Het verhaal beschrijft hoe de ouders van de overleden jonge soldaat deze loodzware periode beleefden en over de nazorg van Defensie. Ondanks het grote verdriet waarmee Gerard en Gisela het boek schreven, lukte het ze ook om over de mooie herinneringen aan hun zoon te schrijven. Zijn gedrevenheid en passie voor het leger waar hij thuishoorde, komen meer dan eens aan bod. Het wordt al snel duidelijk dat hij een jongen was die zich nergens door liet tegenhouden en altijd in was voor een geintje. Het echtpaar hoopt dat het boek niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen een mooi aandenken is aan Mark.

Stichting Hulphond
De opbrengst van Killed in action gaat naar Stichting Hulphond Nederland. Deze stichting leidt honden op zodat zij medische en therapeutische zorg kunnen verlenen aan mensen met fysieke en geestelijke beperkingen. Een getrainde hond vergroot de zelfredzaamheid van de patiënten, waardoor (re-)integratie in de samenleving sneller verloopt. In 2012 plaatste de stichting voor het eerst een hulphond bij een veteraan met een posttraumatische stressstoornis. De proef was een succes. Sindsdien zijn er talloze PTSS-veteranen geholpen door middel van een hulphond. Kijk voor meer informatie op www.hulphond.nl.

Eerder verschenen op boekenkrant.com

Gerard Schouwink, Killed in action; Mark Schouwink, Uitgeverij Kaft Media, ISBN 978 94 910 6139 4, Verschenen: 03-12-2013 (€ 14,95)

killed-in-action

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s