Boek: Natasza Tardio, Francien de Zeeuw 

Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair. ‘Of ik het allemaal nog een keer zou doen? Dat weet ik niet. Mensen zien sterven is vreselijk.’ Francien de Zeeuw.

Francien de Zeeuw was Nederlands eerste vrouwelijke militair en nauw betrokken bij de in 1944 opgerichte Marva (de Marine vrouwenafdeling). Voor die tijd een omstreden ontwikkeling, maar De Zeeuws leven kent vooral omstreden beslissingen. Zo was ze als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, luisterde ze telefoonverkeer af, werkte mee aan overvallen op distributiekantoren en smokkelde ze distributiebonnen en wapens. In de aanloop naar de bevrijding sloot ze zich aan bij de partizanen. Ze vertrok eind 1944 vanuit het reeds bevrijde deel van Nederland naar Engeland, waar ze als eerste Marva opgeleid werd. Ze werd uitgezonden naar Nederlands-Indië.

De Zeeuw is niet in één term te vangen: heroïsch, feministisch, tegendraads, autonoom en op zo veel vlakken interessant. Natasza Tardio sprak De Zeeuw uitgebreid en schreef een fascinerende – geautoriseerde – biografie over het boeiende leven van deze inspirerende vrouw.

Natasza Tardio, Francien de Zeeuw: van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair, Uitgeverij Pepper Books, 320 pagina’s, ISBN 978 90 206 0845 8, uitgekomen op: 14-1-2017 (€ 19,99)

francien-de-zeeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s