Boek: Fred Lardenoye, Veteranen met een missie 

Steeds meer veteranen starten humanitaire initiatieven in landen waarnaar zij als militair uitgezonden zijn geweest. Van het steunen van een weeshuis in Indonesië of Libanon tot het bouwen van complete bruggen in Afrika. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat in opdracht van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en het Veteraneninstituut (Vi) is uitgevoerd.

Het is een ontwikkeling die past in de trend van kleinschalige particuliere initiatieven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Maar bij oud-militairen is er ook sprake van specifieke kenmerken. Zo is de kiem van veel projecten van veteranen meestal al gelegd tijdens de militaire missie en wordt er dankbaar gebruikgemaakt van specifieke militaire kwaliteiten om de projecten zelf te realiseren. En vaak blijken de indrukwekkende ervaringen tijdens een uitzending een belangrijke rol te spelen in de motivatie om dergelijke initiatieven te nemen. Of, zoals een veteraan het verwoordt in één van de in dit boek opgenomen interviews: ’’Eigenlijk wil ik nu als mens doen wat ik als militair niet kon doen.’’

Fred Lardenoye en Rein Bijkerk, Veteranen met een missie, Humanitaire initiatieven door oud-militairen in voormalige uitzendgebieden. Uitgeverij QV, 121 pagina’s, ISBN 9789080974050 (€ 12,50)

missie veteranen boek omslag.indd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s