Boek: Serge Blom, De Georgische muiterij op Texel 

Op 6 april 1945 ontving Adolf Hitler in zijn Berlijnse Führerbunker het bericht dat op het Waddeneiland Texel troepen van het Georgisches Infanterie-Bataillon 822 van de Wehrmacht aan het muiten waren geslagen.

De Georgische muiters, die eerder in de Tweede Wereldoorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren. De muiterij ontwikkelde zich tot een bloedige strijd, waarbij de Duitsers alles op alles zetten om de orde te herstellen. Tijdens de verbeten gevechten betaalden de Georgiërs, de Duitsers en ook de Texelse burgers een hoge prijs. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven.

Deze slagveldgids voert u langs achttien locaties op Texel, waar het verloop van de muiterij zich geleidelijk aan u ontvouwt. Indringende ooggetuigenverslagen en historisch beeldmateriaal brengen de gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 weer tot
leven, ondersteund door eigentijdse fotografie, (met troepenbewegingen ingetekende) luchtfoto’s en tactische kaarten. Door het totaalbeeld dat u krijgt, laat deze militair-historische gids zich tevens lezen als een overzichtswerk, ook als u niet op Texel bent.

Serge Blom, Rolf de Winter, De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945 , Uitgeverij Van Wijnen, 256 Pagina’s, ISBN 978 90 519 4541 6 (€ 24,95)

9789051945416-600-0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s