Boek: Antoine de Saint-Exupéry, Oorlogsvlieger

Antoine de Saint-Exupéry is niet de schrijver van één boek, het wereldvermaarde De Kleine Prins, maar van meer. Oorlogsvlieger (Pilote de guerre) is een buitengemeen eigenzinnig relaas dat het midden houdt tussen een oorlogsavontuur en een filosofisch traktaat. Saint-Exupéry beschrijft in dit boek een vlucht over Noord-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat het Franse leger eigenlijk al verslagen is.

Onder druk van deze oorlogsmissie, waarin hij de mogelijkheid van zijn eigen dood in de ogen kijkt, krijgt zijn geëngageerde levensfilosofie een scherpere focus. We zijn al lezende met hem in de cockpit, waar hij zich voorvallen uit zijn verleden herinnert, een lyrische beschouwer van het landschap is, maar we zijn vooral betrokken bij zijn overwegingen over twijfel en eer, verlies en dood, wanhoop en nederlaag en de overwinning door verbondenheid.

Antoine de Saint-Exépury, Oorlogsvlieger, Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V., 191 pagina’s, ISBN 978 90 282 6158 7 (€ 17,50)

oorlogsvlieger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s